• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se "izboriti" sa dvogodišnjacima?: Saveti za roditelje u ovo nestašno dečje doba

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neke roditeljske poteškoće počinju tek u ovom dobu, ali i za njih postoji rešenje

  • 0
dete, plače, auto sedište Foto: Shutterstock

Ovaj broj godinica nosi sa sobom mnogo toga, ali pored svih lepota i uživanja u svakom danu sa vašim mališanom tu su i poteškoće koje vas kao roditelje mogu izbaciti iz ritma.

Uz savete eksperta, sigurno će vam biti lakše da se suočite sa stresnijim situacijama, kao i da ih bolje razumete, navodi "

1.Smanjite očekivanja

U ovom dobu, deca već hodaju, govore i jedu sama, ali to ne znači da su uvek i poslušna. A ponekad roditelji i u ovim godinama dece, umeju biti nerealni po pitanju shvatanja i uvek primerenog i mirnog ponašanja. Zato, bolje malo "spustite loptu", jer će sigurno značiti dosta i za dete i za vas.

2.Nagrađivanje ponašanja

Treba vremena da dete shvati zašto mama i tata viču ili zašto su ljuti na njega, ali tako što ćete uključiti pohvale i nagrade za dobro ponašanje, sigurno će sigurno ublažiti ovu situaciju.

Deca u ovo doba počinju da shvataju svet, a vaše ponašanje i očekivanja mogu ili da pomognu ili da odmognu. Zato kada ih pohvalite i date im nagradu za dobro ponašanje ili postupak, sigurno će to upamtiti i shvatiti zašto ne dobijaju ništa osim vaše nadurene grimase kada nešto pogreši. Tako dete uči šta je prihvatljivo, a šta nije, piše "Parents.com"

dete, devojčica, plače, razmažena, razmaženo dete Foto: Shutterstock

3. Dve opcije

- Roditelji mogu da pruže dva izbora mališanima kako bi im dali osećaj autoriteta, a da i dalje zadrže roditeljsku kontrolu- govori sertifikovani nastavnik i analitičar ponašanja, Brijana Leonhard.

Na primer, tokom užine možete svom detetu ponuditi bananu ili jabuku, dva zdrava izbora. Malo dete ima mogućnost izbora i može preuzeti kontrolu izbora nad svojom užinom, ali obe voćkice su prihvatljive opcije za roditelja, kako ona opisuje.

4.Rutina

Neka vam neke aktivnosti postanu rutina svakodnevnice. Time ćete vrlo verovatno sprečiti iznenadni plač ili bes deteta, jer će biti okupirano drugim stvarima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako se nositi sa histerijom kod dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica