• 0

Dečaci sa ovim imenom su dostojanstveni, uzvišeni, ponosni i plemeniti ljudi

Ime koje nosi pregršt kvalitetnih osobina

  • 0
Znacenje imena, decak, slovo G Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Verovatno vam je i te kako poznata ženska varijanta ovog imena, ali ranije su i muška i ženska bile podjednako zastupljene.

Ime Gordan je muški oblik imena Gordana. U narodnoj tradiciji dovedeno je u vezu sa pridevom "gord" (ponosan), pa se zbog toga veruje da je nastalo na našim prostorima. Odlikuje dostojanstvenog, uzvišenog, otmenog, uglađenog, veličanstvenog, ponositog, ponosnog i plemenitog čoveka.

Ime Gordej ili Gordije je u ruski jezik prešlo iz antičke Grčke i nema tačno značenje. Na jeziku drevnih Grka zvučalo je kao Gordijas i bilo je direktno povezano sa antičkim mitovima. To je ime nosio običan seljak, koji je, po nalogu sveštenika Zevsovog hrama, postao vladar Frigije.

Jedan od simbola Gordijeve moći bila su njegova borbena kola koja su na rudi imala vezan zamršen čvor - neki autori navode da je taj čvor imao na svojim kolima njegov sin Mida.

Taj čvor je bio slavni "Gordijev čvor", za koga je proročište objavilo da će onaj koji ga razmrsi postati gospodar sveta. To je pošlo za rukom, prema legendama, Aleksandru Makedonskom koji ga je presekao mačem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica