• 0

Kad bi detetu trebalo dozvoliti da žvaće žvaku i da li je opasno ako je proguta?

Mališani su znatiželjni da isprobaju žvake, posebno ako imaju stariju braću i sestre koji već uživaju u toj “privilegiji”

  • 0
dete, devojčica, žvaka, žvakaća guma Foto: Shutterstock

Većina roditelja zna da su kokice, gumene bombone i riba namirnice koje bi veoma oprezno trebalo davati deci, jer mogu da dovedu do gušenja.

Ali mnogi su u dilemi kad je detetu prikladno dati da proba žvake. Mališani su, naravno, znatiželjni da isprobaju žvake, posebno ako je ta “privilegija” već omogućena njihovoj starijoj braći ili sestrama.

S druge strane, roditelji se trude da što više odgode trenutak kad će detetu dozvoliti da proba žvaku.

Američka akademija za pedijatriju sugeriše da bi trebalo sačekati da dete napuni pet godina da bi probalo žvaku, piše Yahoo.

Dete u tom uzrastu već je dobro savladalo žvakanje, razume koliko je važan koncept pljuvanja i može da razume da ne bi trebalo da proguta žvaku.

Roditelji bi trebalo da pokažu svom detetu kako da žvaće žvaku i da mu objasne kako da to bezbedno uradi.

- Možete da mu pokažete žvakanje i pljuvanje, ali isto tako računajte da ćete više puta morati da ponovite detetu kako to da uradi - kaže pedijatar dr Deniz Skot.

- To je i očekivano, jer je do pete godine dete naučilo da žvaće hranu, ali i da je proguta.

Kad je reč o izbacivanju žvake iz usta, dete bi trebalo uputiti kad to da uradi. Dr Skot preporučuje da kažete detetu da ispljune žvaku kad ona izgubi prvobitni ukus; tako, uostalom, rade i odrasli.

Prednosti i mane žvakaće gume za decu

Kliničke studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta posle jela može da spreči karijes.

Stomatolog Foto: Pixabay.com

- To je zbog mehanike žvakanja - objašnjava dečji stomatolog Ešli Lerman.

- Naime, tokom žvakanja žvake ona može da dopre do kutnjaka i da ih očisti od ostataka hrane. Proces žvakanja smanjuje karijes tako što čisti kutnjake.

Lerman dodaje da se nije pokazalo da preterano žvakanje žvake oštećuje zube osim ako zubi ne rastu jedni preko drugih. U tom slučaju trebalo bi se konsultovati sa stomatologom kad da detetu dozvolite da prvi put proba žvake.

S druge strane, žvakaća guma može da izazove probleme sa vilicom i digestivne komplikacije.

- Prekomerno žvakanje žvake može da dovede do problema sa zglobom vilice, poznatog kao disfunkcija temporomandibularnog zgloba - upozorava dečji stomatolog Gari Liu.

Pored toga, ksilitol u žvakama bez šećera može da dovede do gasova i dijareje. Lerman napominje da je ovaj sastojak toksičan za pse, pa bi svakako trebalo razdvojiti psa i dete koje žvaće žvaku da pas ne bi došao u opasnost.

Šta se događa ako dete proguta žvaku?

Mnogi roditelji danas se sa smeškom sećaju “pretnji” koje su dobijali kao deca da će im "žvaka nabubriti u stomaku i da će izgledati kao da su progutali balon".

Još jedna “pretnja” koja je bila aktuelna u 20. veku je da će se detetu koje proguta žvaku "ona zalepiti za creva", te da će morati da ide na operaciju ili će mu žvaka "ostati u stomaku sedam godina".

Ništa od toga nije tačno, objašnjavaju stručnjaci.

dete, boli stomak, bolovi Foto: Shutterstock

- Gutanje žvake nije problematično, osim ako se ne dogodi da dete proguta veoma veliku količinu žvaka u veoma kratkom vremenskom periodu - kaže dr Skot.

Organizam će svariti žvaku, s tim što će taj proces trajati duže. Žvaka se neće zadržati u stomaku, ona će “putovati” kroz digestivni trakt i organizam će je izbaciti kroz stolicu.

Koje žvake su najbolje za decu?

- Najbolja žvakaća guma za decu je ona koja ne sadrži šećer i sadrži ksilitol. Naime, ksilitol je prirodni zaslađivač, može da poveća lučenje pljuvačke i da pomogne u sprečavanju karijesa - kaže pedijatar Skot.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica