• 1

"Ona je slatka, mila i draga": Srpsko ime za devojčice koje postaje raritet

Prvi put se pominje kao lično ime na našim prostorima tek u 20. veku

  • 1
značenje imena Spomenka Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Bez obzira na to koliko godina imate, ako živite na prostorima Srbije, Crne Gore ili Severne Makedonije, sigurno poznajete makar jednu Slađanu.

Ovo ime bilo je na vrhu popularnosti od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, a onda su krajem prošlog veka roditelji sporadično počeli da ga daju svojim ćerkama u znak sećanja na voljene osobe iz familije.

Tako je ime Slađana uspelo da opstane kao lično ime, ali danas se mnogo češće može čuti u kolokvijalnom govoru kao nadimak odmilja.

I dok se smatra da je Slađana postalo lično ime na prostorima Srbije tek početkom 20. veka, kad je reč o njegovoj simbolici, ne postoji ni najmanja dilema. Osobe koje nose ovo ime su slatke, mile i drage, a veruje se da su ga roditelji davali svojim ćerkama kako bi ih ime, poput znamenja, pratilo kroz život i kako bi svakome koga sretnu bile mile i drage.

Postoji još jedna pretpostavka o poreklu imena Slađana. Smatra se da je ono nastalo kao prevod španskog ličnog imena Dulcineja, koje ima istovetnu simboliku kao i ime Slađana.

Osim u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na prostorima današnje Severne Makedonije, ime Slađana prisutno je i u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Češkoj.

Slađa i Slaki su dva najčešća nadimka koja Slađane nose.

Ukoliko znate neku Slađanu, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Najlepše

    3. februar 2023. | 17:46

    Hvala za tekst

    Podelite komentar