• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zubić Vila, pomoćnik ili iluzija: Pitali smo mame da li deci treba reći istinu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko je bitna istina o ovakvim likovima dečje mašte

  • 1
Zubić vila, zubići, dečiji zubići, zubi Foto: Shutterstock

Beskonačnost maštanja kod dece je uvek puna zanimljivih situacija, vitezova, princeza i drugih likova.

Ali, kada se roditelji uključe i svaranje novih staza i likova na dečjoj mapi mašte, da li su onda oni odgovorni za detetovo shvatanje tih novih pojava?

Deca su okružena ljubavlju, pažnjom i brigom roditelja, iz koje proističu mnoge radosti, ali i pomagači mamama i tatama kao što je Zubić Vila, Uskršnji zeka i Deda Mraz. Kada su mala, deca jedino u roditelje imaju bezuslovno poverenja.

Pitanje za roditelje jeste upravo da li treba ulaziti u te mitove ili je to izigravanje poverenja deteta i da li je bolje biti iskren u startu? 

Prvo javno pojavljivanje ideje o Zubić Vili bilo je u artiklu novina "Chicago Tribune", davne 1908. godine, gde je autorka Lilijan Braun pisala o značenju ove figure. Predstavljena je kao odličan način da deca prevaziđu strah od vađenja prvih zubića, što olakšava roditeljima, tako što će ih nakon tog junačkog događaja čekati nagradica ispod jastuka od dobre vile, prenosi "Thelittleroyalsdentistry.com".

zubić vila, zubići, deca Foto: Shutterstock

Šta pobeđuje: Istina ili mašta?

Ovaj običaj u svetu odrastanja sve češće je pod znakom pitanja, gde roditelji preispituju ispravnost ovakve priče. Neki je smatraju laganjem deteta i ne vide razlog da detetu daju ideju o nečemu što ne postoji. Sa druge strane, tu su roditelji koji smatraju da je vrlo bitna poruka iza ove tradicije, da dete shvati prevazilaženje straha kao veoma dobru stvar i tako posmatra Zubić Vilu.

Psiholozi smatraju da je bitno da deca imaju uvid u istinu. Međutim, to ne znači nužno da treba da im se odmah postavi zid koji ih drži unutar stvarnog sveta. Zato je sasvim u redu, kako navode, da im se odgovori istinito kada dođu u godine gde zaista preispituju postojanje ovakvih likova.

Šta kažu majke na ovu temu

- Ja sam uvek za to da se deci rasplamsava mašta dokle god ona to dozvoljavaju. Vremenom postaje sve teže jer nisu sva deca ista, kao ni njihovi roditelji. Mojoj deci, devojčici od devet godina i sinu od šest, uspešno "prodajem" priču i za Zubić Vilu i za Deda Mraza i za Uskršnjeg zeku. Međutim, imali smo, pogotovo ove godine, par razgovora u kojima sam malo morala da adaptiram priču o izmišljenim bićima i napravim prelaz iz tog apsolutnog sveta mašte u nešto što je njima prihvatljivije da razumeju, s obzirom na to da su deci iz njihovog okruženja roditelji već razbili bilo kakve iluzije o postojanju tih magičnih svetova i onda dolazi do sukoba između dece na tu temu. Meni je lično žao što većina roditelja smatra da je potrebno da im probuše taj dečji balon u kome se nalaze, po mom mišljenju je previše rano, ali svako ima svoje načine i principe podizanja dece i ne možemo da znamo ko je u pravu. Jedino što znam jeste da imaju dovoljno vremena da budu odrasli i da spoznaju život u svoj svojoj lepoti i okrutnosti da im je svaki dan u tom zaštićenom dečjem svetu dragocen - kaže Marija, majka dvoje dece.

zubić vila, zubići, deca Foto: Shutterstock

Ovo predstavlja deci radost, a u njihov osmeh stane milion razloga za sreću roditelja, na ovo dodaje još jedna mama dvoje dece, Bojana:

- Iako znam da Zubić Vila nije deo naše tradicije i običaja, uveli smo to kao simboliku koja nam je olakšala gubitak prvog mlečnog zuba. Naime, naš sin je morao kod zubara na vađenje prvog mlečnog zuba jer je stalni zub krenuo da mu raste iza mlečnog. Pomalo neprijatno iskustvo za njega i susretanje sa zubarskim klještima ubrzo je zamenilo radovanje zbog stavljanja zubića ispod jastuka jer ga je jutro posle čekalo simbolično iznenađenje.

Uživajmo u ovim malim pomagalima koji vode do dečjih srca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • X

    22. februar 2023. | 15:30

    Bolje recite trebamo li cuvati i na koji nacin, decije prve zubice. Citamo o maticnim celijama...

    Podelite komentar