• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njeno ime je nastalo od mora: Ona je širokog srca i pogleda, kao pučina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smara se da su osobe sa imenom Jadranka komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu

  • 0
značenje imena Jasmina Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko ime Jadranka vodi poreklo, očekivano, od imena Jadranskog mora. U prenosnom značenju predstavlja žiteljku jadranskog priobalja, odnosno ženu koja je širokog srca i pogleda. Kao pučina jadranske vode.

Smara se da su osobe sa imenom Jadranka komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Materijalni komfor uzimaju zdravo za gotovo, a udoban život im je imperativ. Lako uče i obrazuju se i ne mogu da zamisle život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Ime Jadranka je varijanta ženskog ličnog imena Adrijana, koje potiče od latinskog imena Adriana, sa prethodnim značenjem "iz grada Adrijana", odnosno grada Hadrijana koji se nalazi na severu Italije. Ovaj grad je, opet svoje ime dobio zahvaljujući kognomenu Hadrianusu, rimskom imperatoru iz drugog veka. Što bi, zapravo, imenu Jadranka moglo da pridoda i značenje "vladarka".

Kako je Jadransko more koren ovog ženskog imena, interesantno je pronaći izvorište njegovog naziva. Istorija beleži da je ono nastalo po etruščanskoj koloniji Adria, koja se nalazila pokraj ušća reke Po u današnjoj Italiji. Zbog nanosa reke i širenja njene delte taj grad je danas "pomeren" 22 kilometra u unutrašnjost i nema mnogo dodira sa Jadranom.

More je kroz istoriju menjalo nekoliko naziva, od Mare adriatikum (srednji vek), preko Mare superum (Rimljani), dok su ga u Hrvatskoj nazivali i Sinje more. Sve dok se nije ustalilo na nazivu - Jadransko.

Među najpoznatijim ženama koje nose ovo ime su srpska operska primadona, mecosopran i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu  Jadranka Jovanović i jugoslovenska kantautorka zabavne muzike i autorka brojnih urbanih šansona Jadranka Stojaković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica