• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učinite čišćenje zabavnijim vašim mališanima: Načini za sticanje radnih navika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radne navike su deo svakodnevnice i veoma je bitno da na dobar način prenesete to vašoj deci

  • 0
Deca, deca čiste, dete čisti, mama i dete, čišćenje Foto:Shutterstock

Dosta strpljenja je potrebno kako bi deca čišćenje doživela na lep način, a ne kao kaznu ili neku dosadnu aktivnost.

Međutim, kako kreće sezona prolećnog čišćenja ili velikog raspremanja, idealna je prilika da malo detetu približite ovu aktivnost kao lepu, koja vodi ka još lepšem-čistom domu, navodi "Sunshinehouse.com"

Evo nekoliko jednostavnih načina koji vam u ovoj misiji mogu biti od velike koristi

Držite se rutine

Kada dođe i taj momenat da sami pospreme svoju sobu, treba im neka motivacija za početak. Prvo im recite da pre večere, soba treba uvek biti čista. Na ovaj način steći će svakodnevnu rutinu spremanja, a rezultat toga može biti neka zabavna aktivnost pre spavanja, kao što je na primer igranje neke društvene igre, gledanje crtanog filma ili zajedničko čitanje neke zanimljive knjige.

Sve ima svoje mesto

Upoznajte decu sa prostorom u kom žive. Kako biste zaobišli dodatna pitanja dok je akcija sređivanja u toku i objašnjavanja gde šta stoji, pokažite im pre toga da sve u njihovom lepom domu ima svoje mesto. Od obuće do četkice za zube.

Deca, deca čiste, dete čisti, mama i dete, čišćenje Foto:Shutterstock

Pretvorite čišćenje u igru

Nema boljeg načina da zavole sređivanje od shvatanja kao da je igra u pitanju. Ovde i vi možete pokazati svoju kreativnost i usput se zabavite sa svojom decom. Na primer, možete im predstaviti sobe mapom ili da ubrzate tako što će pravila biti da je brzina ključ i da imaju 60 sekundi da nešto ostave na svoje mesto ili očiste. Što zanimljivija pravila, to će više uživati.

Cenite njihov trud

Veoma bitna stvar je da pohvalite s vremena na vreme ono što su uradili. Ne štedite se, jer je pohvala ono što nas sve pokreće i daje nam neku motivaciju. To može biti lepa reč, zagrljaj ili poljubac. Nagrada ne mora uvek biti kupovina nečega, već je i ova vrsta pokazivanja ljubavi dovoljna. Doduše, red je nekada i kupiti nešto svom mališanu kao nagradu za njegove vredne navike.

Deca, deca čiste, dete čisti, mama i dete, čišćenje Foto:Shutterstock

Muzika i zabava

Muzika nas sve pokreće, samim tim nam je mozak veoma opušten. Kada čistimo, najbolje je da u pozadini ide neka muzika koju inače slušate zajedno, jer će tako sve to gledati mnogo drugačije. Opuste se, igraju, pevaju, ali i čiste. Na ovaj način, kada ste i vi i vaše dete veseli i raspoloženi, sve je lakše i lepše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako se nositi sa histerijom kod dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica