• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Emotivan susret dve sestre nakon 75 godina razdvojenog života

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon Drugog svetskog rata su ih razdvojili, sada su se ponovo našle

  • 0

Karen Fraj je jednog dana odlučila da pomogne svojoj svekrvi u potrazi za svojom porodicom, a istraživanje je urodilo plodom.

Šila Fraj je rođena kratko nakon završetka Drugog svetskog rata u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po rođenju je data na usvajanje, pa joj je identitet roditelja i porodice sasim nepoznat.

Kako bi pomogla Šili, Karen se upustila u potragu za njenim korenima i zahvaljujući DNK analizama otkrila je ko je bio njen otac. Na njeno veliko iznenađenje, otkriveno je da Šila ima par meseci stariju polusestru koja živi u Holandiji.

Potraga za porodicom

Šilini roditelji koji su je usvojili njenog pravog oca predstavili kao Kanađanina koji je poslat u Evropu kako bi se borio i da se vratio neko vreme nakon završetka rata.

- Kada sam započela traganje, ljudi koji su je usvojili nisu više bili živi, pa nisam imala kako proveriti neke informacije i to mi je dosta otežalo. Informacije koje sam imala bile su veoma ograničene, znali smo samo da je Šila rođena u septembru 1946. godine, ali nismo mogli dalje od toga.

Uspela sam doći do imena i prezimena njene biološke majke, ali je teško bilo saznati išta o ženama koje su menjale svoja imena i prezimena, pogotovo u to vreme. Naišla sam na dokument o jednoj ženi koja je brodom otputovala u Australiju i uz pomoć DNK analiza dobila sam kontakt njenog sina, koji je, naravno, sada već odrastao čovek. Sa njim sam dosta razgovarala i svaki detalj se poklapao, tako smo saznali za Šilinog polubrata. Na žalost, o ocu i dalje ništa tada nismo saznali, govori Karen.

Dok se polako tragalo za razotkrivanjem misterije starom 75 godina, u Holandiji se Ani Ijepar isto tome nadala.

Ani je rođena samo nekoliko meseci pre Šile i rasla je zajedno sa svojom majkom i očuhom, za kojeg je mislila da joj je rođeni otac.

Kada je saznala da čovek uz kog je rasla nije njen pravi otac, počela je da istražuje i saznala da je njen otac bio Kanađanin koji je poslat u Holandiju u rat. Kako navodi njen sin Mark, znali su to o njemu i da se vratio u verovatno nazad u  Kanadu, ali je ostatak i dalje velika misterija.

Prvi kontakt

Nakon što se Mark, Anin sin, našalio da je unuk čoveka koji je oslobodio Holandiju, rođak mu je doneo DNK test kao šalu. Međutim nakon nedelju dana dobili su rezultate visokog poklapanja DNK analiza.

Ubrzo je stupio u kontakt sa Karen i tema oko oca Kanađanina je potvrdila da su u srodstvu. Odlučili su a konačno upoznaju davno razdvojene sestre.

Upoznavanje

Mark i Ani su pozvali Šilu i Karen u Holandiju kako bi se konačno susrele. Ono što je sve iznenadilo, pored neverovatne sličnosti u izgledu, jeste i to što su nosile skoro identičnu garderobu, pa je sličnost još veća.

Obe imaju problema sa sluhom, kao i sa sporazumevanjem, ali je dovoljno to što su konačno zajedno i što konačno znaju nešto više o svojim korenima.

Čim su se otvorila vrata i dogodio se prvi pogled, pored svih prepreka u govoru, zagrlile su se, gledale i ponašale kao da su zajedno čitavog života.

@myheritage Separated by distance and the aftermath of World War II, Sheila Fry and Annie IJpelaar both sought to unravel a 75-year-old family mystery. Despite living in different countries, a #MyHeritage DNA test brought them together and revealed that they were long-lost sisters! #myheritagedna #dna #dnatest #adoptee ♬ emotional background music of piano violin(1283899) - earbrojp

Od tada se čuju svakoga dana i planiraju česte posete jedna drugoj, prenosi "Blog.myheritage.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Škola kaligrafije "Dijak" čuva i neguje pisanu ćirilicu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica