• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"On je gospodar": Ime koje se davalo deci rođenoj u nedelju

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je predodređen da vlada

  • 0
značenje imena Damir Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime Dominik, iako se sreće, nije toliko zastupljeno u našoj zemlji koliko je popularno u našem regionu. Sudeći po etimološkim teorijama, poreklo ovog imena je u latinskom jeziku, izvdeno iz latinske reči "dominus" koje u bukvalnom prevodu znači "gospodar" odnosno "vladar".

Reč "dominus" korišćena je još u prethrišćanskom Rimu kao imenica koja je označavala vlasnika robova. U kasnijim vremenima, Rimokatolička crkva koristi "Dominus" kao naziv za Boga. Također je korištena i kao izraz poštovanja kod oslovljavanja, poput španskog i italijanskog "Don" ili portugalskog "Dom", koja je vremenom postala i sinomim za oslovljavanje mafijaškog bosa.

Izvedena značenja imena Dominik su "onaj koji je rođen kao gospodin", odnosno "onaj koji je predodređen da vlada", "koji će gospodariti". Smatra se da će Dominik postati moćan i uspešan.

Međutim, ime Dominik je dobilo i duhovnu dimenziju, najviše zahvaljujući katoličkom svecu Svetom Dominiku koji je bio osnivač dominikanskog reda u 13. veku, pa se tako ovo muško ime koristi i kao "ime od Boga". Kako se  prema Božjoj zapovesti nedeljom ne radi ništa, ime je davano deci koja su se rodila nedeljom.

Pretpostavlja se da je pravi uzrok takve tradicije u tome što se "nedeljom odmara", pa će dečaci koji se rode na ovaj dan, navodno, biti gospoda ili veliki vladari, odnosno da će naređivati drugima ili im govoriti šta da rade.  Pored toga, to ime Dominik čini nekom vrstom pandana našem imenu Nedeljko, odnosno Neđeljko.

Od ličnih latinskih imena "Dominic" ili "Dominicus", ovo muško lično ime postalo je jedno od najpoznatijih imena širom sveta. U Hrvatskoj je među deset najčešćih imena koja se daju novorođenim dečacima. I u Evropi i u svetu najčešće je u katoličkim ili pretežno katoličkim zemljama, te se obično sreće u Španiji, Portugalu, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, kao i u Francuskoj, Češkoj; Poljskoj, Slovačkoj, te Sloveniji i Bugarskoj.
Iako je ime bilo poznato još u vrijeme antičkog Rima, ono se najviše širilo kroz hršćanstvo kasnije i postalo je omiljeno među srednjovekovnim hrišćanima. Prema nekim spisima u Engleskoj se ime Dominik nalazi još od perioda 13. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica