• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Etnolog Snežana Ašanin otkriva da li jaja smeju da se farbaju na Veliku subotu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona ističe da je samo jedna stvar važna kada je farbanje jaja u pitanju

 • 6
Uskršnja jaja

Foto: Pixabay

Simbol Vaskrsa su ofarbana jaja, jer se veruje da je jaje koje je Bogorodica donela na Hristov grob postalo crveno, pošto su nevernici smatrali da će on oživeti ukoliko jaje pocrveni. Zato se ona mahom farbaju tom bojom, naročito prvo, koje ima veliki značaj u našoj kulturi, ono čuva dom i porodicu do naredne godine, odnosno Vaskrsa.

- Vremenom su uvedene i druge boje, a pored farbanja, koje je datira od davnina, radi se i šaranje, ali je ono novijeg porekla i seže dva ili tri veka u prošlost - rekla je za RINU etnolog Snežana Ašanin.

Ona dodaje da se na jajima mogu naći mahom hrišćanski simboli, ali i sve što ljudi smatraju da je prikladno i predstavlja ono što žele da se dogodi u budućnosti, kako bi se želje ostvarile snagom praznika.

Entolog kaže da je sada rasprostranjeno uverenje da se jaja moraju ofarbati na Veliki petak, ali postoje i mišljenja da to ne treba raditi tog, najtužnijeg dana, kada se ni vatra ne pali, pa se jaje ne može skuvati i obojiti.

- Važno je da se to uradi do Vaskrsa, koji pada u prolećne mesece kada se bude priroda i vegetacija, što praznik, prema verovanju, podstiče, u čemu se ogleda isprepletanost hrišćanskih i paganskih simbola - dodaje etnolog.

Hristovo vaskrsenje u nedelju predstavlja dokaz da se život rađa posle smrti, čime je razuverio sve nevernike, i dokazao im da postoji svevišnji Gospod koji odlučuje o sudbinama i životima svih ljudi.

- To je praznik nad praznicima, obeležava se povodom dana vaskrsnuća Isusa Hrista. Prethodi mu sedmonedeljni post, a svaka sedmica tog posta ima naziv. Tako se ova poslednja sedmica posta naziva strasna, u kojoj se obeležavaju Hristovo stradanje, kome je prethodila tajna večera, a potom i raspeće na Veliki petak, koji predstavlja najtužniji hrišćanski praznik, zbog žalosti za pogubljenim Isusom - rekla je Ašanin.

Postoji verovanje da se jaja ne smeju bacati već da se moraju vratiti prirodi iz koje su uzeta, pa se ona tako ostavljaju u voćnjacima, baštama i njivama, kako bi podstakla plodnost. Vaskrs je praznik radosti, ljubavi i sloge, tog dana se čitava porodica okuplja kao znak jedinstva ne samo nje, već i čitavog hrišćanskog sveta.

- Kao što se za Božić tradicionalno sprema prase, tako se za Vaskrs priprema jagnje. Za razliku od dana Hristovog rođenja koji obiluje običajima paganskog porekla, za Vaskrs su mahom vezani hrišćanski simboli i rituali, koji slave život posle smrti, pa je sve čvrsto vezano za to značenje i simboliku - dodala je Ašanin.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako ovako pripremite vaskršnja jaja, biće ukusnija i produžićete im rok trajanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Slaviša

  15. april 2023. | 09:39

  Molim vas pišite uvek Vaskrs jer se na srpskom tako kaže. Vaskrs jer je Isus hrist vaskrsao, A ne jednom uskrs jednom Vaskrs.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Da

  15. april 2023. | 08:22

  Ne mogu vjerivati sta citam. Smije li se farbati na Veliku subotu ? Zapitajte se smije li se na Veliki petak na koji se nikada nisu farbala. Pa juce na tv popadija kaze da farba subotom.

  4
  2

  Podelite komentar

 • Maki2

  15. april 2023. | 10:57

  Moja pokojna svekrva, a i svi drugi iz sela pored Prokuplja je uvek farbala jaja na Veliku subotu. Tako radim i ja.

  1
  3

  Podelite komentar