• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Staro muško ime koje smo zaboravili: Ovo ime nosio je jedan od naših najvećih reformatora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovo ime znači "dar od Boga"

  • 1
značenje imena Damir

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Dositej je muško ime nastalo od grčke reči Dositheos, odnosno "dos" što znači "davati", "dar" i reči "theos" koja znači "Bog". U prenesenom značenju ime Dositej može da se prevede kao "od Boga dat".

Ime vodi poreklo od hrišćаnskog svetiteljа Dositeja (Samarjanina) koji je živeo u prvom veku. 

Osobe koje nose ime Dositej smatraju se komunikativnim, prijateljski nastrojenim, živahnim i omiljenim ljudima. Lako uče i obrazuju se i ne mogu da zamisle život bez aktivnog, društvenog angažovanja. Dositej je originalan i inventivan, ozbiljan, odan i stabilan.

Bilo je nekoliko čuvenih Dositeja u ovom milenijumu, kao što su gnostik Dositheus Magister (4. vek), rimski gramatičar i pravnik Dositej Carigradski (umro posle 1191), ili grčki pravoslavni patrijarsi u Jerusalimu Dositej I i Dositej II  (1641–1707). Dositej Tbilisijski, koji je umro 1795. godine bio je gruzijski pravoslavni arhiepiskop, a Dositej (Ivančenko) koji je živeo okruglo sto godina od 1884 do 1984 bio je episkop Ruske pravoslavne crkve i episkop bruklinski. 

Na našim prostorima bio je Dositej Vasić, mitropolit Srpske pravoslavne crkve i Dositej II, arhiepiskop ohridsko-makedonski. Pa ipak iao je danas praktično zaboravljeno ime, jedan čovek u Srbiji ga je upisao u istoriju bez premca. U pitanju je, naravno, Dositej Obradović, monah, pisac, prosvetitelj i reformator, kao i prvi srpski ministar prosvete.

Dimitrije Obradović, čije je crkveno ime bilo Dositej, rođen je u Čakovu 1739. ili 1742. godine, a preminuo je u 28.marta 1811. u Beogradu. Kao srpski prosvetitelj i reformatom revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda, bio je osnivač i profesor Velike Škole, preteče Beogradskog univerziteta.

Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideju evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Ponesen takvim idejama radio je na prosvećivanju srpskog naroda, prevodio je različita dela kojima su najpoznatije "Ezopove basne", a potom je i sam pisao, prvenstveno programskog tipa, među kojima je najpoznatije "Život i priljučenija".

Pored toga što je bio prvi popečitelj prosvete u Sovjetu, Dositej je i autor čuvene srpske svečane pesme "Vostani Serbije".

Njegovi ostaci nalaze se u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajduka česme u beogradskom Košutnjaku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • 15. april 2023. | 14:56

    Nije zaboravljeno samo nije popularno suvise je grubo

    Podelite komentar