• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo ime je rasprostranjeno širom sveta: On je "otac mnogih"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muško ime koje potiče od starohebrejske reči koja znači "uzvišeni otac"

  • 1
Znacenje imena Arsenije

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime Avram je hebrejskog, tačnije biblijskog porekla. Ono potiče od starohebrejske reči "abraham", odnosno "abram", što znači "uzvišeni (Bog) otac".

Od Avrama je izvedeno (skraćeno) ime Avro, dok se kod Jevreja, Engleza, Nemaca i Holanđana najčešće koristi u varijant - Abraham. Ime je uneto i u islamsku tradiciju, a Arapska varijanta imena je Ibrahim.

Na grčkom jeziku značenje imena je "otac mnogih". To se podudara sa pričom o Avramu u Starom zavetu. Avram je bio prvi praotac jevrejskog naroda, koji je svoj život posvetio učenju sveta o jednom Bogu.

Za ovu biblijsku ličnost, praoca Avrama, veže se legenda da je poveo jevrejski narod u obećanu zemlju Kanan i kako je bio spreman da žrtvuje rođenog sina Isaka.

Za Avrama se pretpostavlja da je živeo između 2000. i 1500. p. n. e. U Mesopotamiji u gradu Uru, kada danas neko kaže da je abrahamske vere ili Abrahamovi sinovi, misli se i na hrišćane, i jevreje, i muslimane, kao potomke Avrama. U islamu se smatra karikom u lancu proroka koji počinje sa Adamom i kulminira Muhamedom.

Prema narativu u "Postanju" u Starom zavetu, na temu potomstva i zemlje se govori o tome kako je Avrama naučio svog sina da voli Jehovu, odnosno Boga i da veruje u sva njegova obećanja. Međutim, kada je Isak imao oko 25 godina, Bog je zatražio od Avrama da prinese svog sina kao žrtvu na brzu u zemlji Moriji. 

Iako nije znao zašto je to od njega zatraženo, Avram je oodlučio da posluša Boga. Međutim, kada je vezao ruke i noće sinu, i položio ga na oltar, u trenutku kada je podigao nož, božiji anđeo ga je pozvao s neba i rekao mu da ne diže ruku na dete jer je Bog siguran u njegovu veru jer je bio spreman da žrtvuje sina za njega.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • A kako se Ibrahimu

    21. april 2023. | 17:32

    pre zvao pradeda

    Podelite komentar