• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se slavi krsna slava na dan žalosti? Evo šta kaže sveštenik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trebalo bi napraviti razliku između verskog obreda koji podrazumeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja koji podrazumeva veselje

  • 3
Slavski kolač, slava, vino, sveća

Foto: Shutterstock

Veliki broj porodica sutra, 6. maja, obeležava Svetog velikomučenika Georgija kao krsnu slavu.

Zbog tragičnih događaja i proglašenja dana žalosti u Srbiji vernici koji su se s radošću pripremali da proslave Đurđevdan u nedoumici su da li bi trebalo da odustanu od obeležavanja krsne slave ili ne.

- Krsnu slavu uvek treba da slavimo, ali u nekim slučajevima za krsnu slavu ne treba da se veselimo - kaže za Ona.rs sveštenik dr Aleksandar Praščević, paroh Stare Karaburme u Beogradu.

- U tom pogledu treba praviti razliku između verskog obreda koji podrazumeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja veseliti se, koji je karakterističan za slavski svečani ručak i susret sa rodbinom i prijateljima.

Podsećamo, glavna obeležja krsne slave su osveštano žito, kolač, sveća i vino. Sve ostalo - svečani ručak, uz muziku i pesmu, deo je običaja koje smo vremenom “uveli”.

- Nedavni tragični događaji u kojima su postradala nevina deca i odrasli potresli su nas do dubine naših duša i ovih dana svi smo obuzeti tugom, dok je praznik Svetog Velikomučenika Georgija, koji slavimo u subotu, 6. maja, kada je proglašen dan žalosti u našoj otadžbini, prilika da po savetu našeg duhovnog oca i patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji duboko proživljava svaki naš bol i svaku našu muku, svi zajedno se pomolimo Vaskrslom Gospodu za pokoj duša postradalih, kao i za mir i međusobnu ljubav - poručuje sveštenik Praščević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da napravite najukusnije slavsko žito

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Dragana N

    5. maj 2023. | 14:50

    Za krsnu slavu se ne veseli, ona se slavi u ime Boga i krsnog sveca.

    Podelite komentar

  • Vlado

    5. maj 2023. | 17:00

    Pa slava i jeste svecu koji je takodje mrtav(osim Arandjelovdana) zato se žito i služi na slavi. E sada, što smo mi od slave napravili fešte itd to je nešto drugo.

    Podelite komentar