• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva pravoslavna hrišćanska elementa obeležila su važan trenutak britanske i svetske istorije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki deo svečane ceremonije imao je svoje značenje

  • 0
Krunisanje kralja Čarlsa, čin krunisanja Foto: Tanjug/AP

Krunisanje kralja Čarlsa III  je događaj koji je juče pratio ceo svet. Očekivano, svaki deo svečane ceremonije imao je svoje značenje, a na "Tviter" profilu Manastira Dečani objašnjena su i dva važna pravoslavna hrišćanska elementa koja su obeležila poseban trenutak britanske i svetske istorije.

U pomenutoj objavi je navedeno:

"Na veličanstvenom #krunisanju #Kralja Čarlsa III u Vestminsterskoj opatiji u Londonu danas, koje se povoljno poklopilo sa praznikom Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske po starom julijanskom kalendaru, usred mnogih drevnih, simboličnih obreda i simbola koji potiču iz bogate istorije kraljevske tradicije na Britanskim ostrvima, uključena su i dva važna pravoslavna hrišćanska elementa:

1. U Jerusalimu je u petak osveštano mirisno krizmano ulje kojim je pomazan kralj Čarls tokom njegovog krunisanja. U hramu Groba Gospodnjeg, gde su jeleje osveštali grčki pravoslavni patrijarh jerusalimski Teofil III i anglikanski arhiepiskop u Jerusalimu, Hosam Naum, održana je ceremonija. Nastala je od maslina ubranih iz dva gaja na Maslinskoj gori, kod manastira Marije Magdalene i manastira Vaznesenja Gospodnjeg. Ne treba zaboraviti da je baka kralja Čarlsa, princeza Alisa, umrla kao pravoslavna monahinja i sahranjena u ruskom pravoslavnom manastiru Svete Marije Magdalene, na Maslinskoj gori u Jerusalimu. Od nje, i od svog oca, princa Filipa, kralj Čarls je nasledio duboko poštovanje prema pravoslavnom hrišćanstvu i bio je čest posetilac svetogorskih pravoslavnih manastira u Grčkoj.

2. Dubok i duboko dirljiv trenutak tokom krunisanja kralja Karla III, tokom „razmene mačeva“, bilo je pravoslavno vizantijsko pojanje „Kraljevskog psalma“ 72 na grčkom jeziku, koje je predvodio grčki pravoslavac dr Aleksandar Aleksandar. Lingas. Ova pesma je bila deo drevnog vizantijskog (istočnorimskog) obreda krunisanja u katedrali Aja Sofija u Konstantinopolju.

Među blagoslovima koje je nekoliko hrišćanskih arhijereja dalo kralju na današnjoj ceremoniji krunisanja bio je i blagoslov #grčkog #pravoslavnog arhiepiskopa."

U objavi se navode i stihovi pomenutog psalma, pevani tokom važnog trenutka ceremonije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dolazak princa Vilijama i princeze Kejt sa decom u Vestminstersku opatiju na ceremoniju krunisanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica