• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za generaciju alfa tehnologija je neodvojivi deo života: Šta ih još odlikuje?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su prva generacija koja je od ranog detinjstva iskusila nastavu na daljinu, tablet računare i sveprisutne usluge strimovanja. Na njih će verovatno uticati i sve veća upotreba veštačke inteligencije (AI), kako preko glasovnih pomoćnika kao što su Siri ili Aleksa, tako i alata za obradu prirodnog jezika kao što je ChatGPT

  • 0
Generacija Alfa, deca, tehnologija

Foto: Shutterstock

Generacija alfa, takođe nazvana gen alfa, termin je koji se koristi da opiše generaciju dece rođenih (ili koja će se roditi) između 2010. i 2025. Neki istraživači, međutim, razmatraju nešto drugačije raspone. Termin je uveo australijski društveni istraživač Mark Mekrindl u izveštaju o ovoj temi iz 2008.

Generacija alfa se često povezuje sa milenijumskom generacijom (koja se naziva i generacijom I), pošto većina pripadnika generacije alfa ima milenijumske roditelje, koji se ponekad nazivaju i milenijalci. Nakon generacija X, I i Z, generacija alfa je prva generacija koja je nazvana slovom grčkog alfabeta umesto slovom latinice.

Generaciju alfa može biti teško demografski opisati jer se još uvek rađaju. Globalno se procenjuje da se svake nedelje rađa više od 2,8 miliona pripadnika generacije alfa, a do 2025. se očekuje da će ih biti više od dve milijarde. Mnogi od njih će doživeti 22. vek.

Pošto su članovi generacije alfa još uvek deca, oni su pod uticajem svojih roditelja, koji su tipično milenijalci. Uobičajena upotreba društvenih mreža milenijalaca, uključujući deljenje fotografija i video-zapisa svoje dece znači da će veći deo generacije alfa biti onlajn od rođenja. Oni su prva generacija koja je od ranog detinjstva iskusila nastavu na daljinu, tablet računare i sveprisutne usluge strimovanja. Na njih će verovatno uticati i sve veća upotreba veštačke inteligencije (AI), kako preko glasovnih pomoćnika kao što su Siri ili Aleksa, tako i alata za obradu prirodnog jezika kao što je ChatGPT, piše "Britanika".

Pandemija kovida-19 verovatno će više uticati na ponašanje, stavove i navike generacije alfa nego bilo koje druge generacije. Neki istraživači su generaciju alfa nazivali "Gen C" ili "generacija kovid", jer će oni biti prva generacija koja će u velikoj meri ili u potpunosti odrasti u svetu koji je dotaknut pandemijom kovid-19 i odgovorom na nju.

Generacija Alfa, deca, tehnologija

Foto: Shutterstock

Pandemija je ubrzala postojeće trendove u tehnologiji koji su uticali na generaciju alfa, podstičući više digitalne komunikacije, posebno u industrijalizovanim zemljama, korišćenjem video-poziva, sastanaka i nastave na daljinu. Generacija alfa je provela više vremena kod kuće sa svojim roditeljima nego što bi inače provela kao rezultat pandemije kovid-19.

Rođeni sa ekranima ispred sebe

Generacija alfa je materijalno najbogatija generacija ikada, tehnološki najrazvijenija generacija ikada i uživaće duži životni vek od bilo koje prethodne generacije.

Oni će ostati u obrazovanju duže, početi da zarađuju godinama kasnije i tako će ostati kod kuće sa svojim roditeljima duže nego čak i njihovi prethodnici, generacija Z i generacija I. Uloga roditelja će stoga obuhvatati duži raspon godina, sa mnogim od ovih generacija alfa verovatno će i dalje živeti kod kuće u kasnim 20-im godinama.

Ova najnovija generacija deo je nenamernog globalnog eksperimenta, gde se pred njih od najmlađeg uzrasta postavljaju ekrani i sva druga tehnologija. Ovo veliko digitalno doba u kojem svi živimo ima veće uticaje na generaciju izloženu takvom zasićenju ekrana tokom godina formiranja.

Generacija Alfa, deca, tehnologija

Foto: Shutterstock

Generacija alfa je počela da se rađa 2010. godine, godine kada je iPad lansiran, "Instagram" kreiran, a "aplikacija" je bila reč godine i tako su od svojih najranijih godina bili prikovani za ekran. Sa razvojem tehnologije, nema sumnje da će generacija alfa osetiti ovaj uticaj u svom školovanju.

Za mnoge od nas starijih, detinjstvo je verovatno uključivalo bavljenje stvarima koje su predstavljale nova iskustva, poput uzimanja časova klavira, bavljenja sportom sa prijateljima ili čitanja knjiga. Ova iskustva su im pomogla da ih oblikuju jer su bila zanimljiva i davala su prilike za učenje.

Iako će se ovo verovatno još dogoditi, način na koji generacija alfa uči uključuje tehnologiju i postao je napredniji i pristupačniji putem uređaja kao što su pametni telefoni i tableti. Ovo je već trend među njihovim prethodnicima, generacijom Z.

Više ljudi nego ikad, posebno generacije u nastajanju, imaju pristup informacijama o bilo čemu sa porastom interneta. Oni ne vide tehnologiju kao neki vid pomagala, ona je deo njihove stvarnosti i nezamisliva je bez nje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jevtović: Limitirati pristup vestima i društvenim mrežama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica