• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako je mama troje dece iz Beograda prekvalifikacijom obezbedila sebi novu karijeru: Spas je u rutini

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svaki novi korak je uvek težak, pa je tako bio i ovaj moj. Nijednog momenta nisam zažalila zbog odluke koju sam donela

  • 3
Marija Krivokapić, prekvalifikacija Foto: Privatna arhiva

Marija Krivokapić iz Beograda je mama troje dece koja se u četrdesetoj godini života odlučila na odvažan korak prekvalifikacije i promene karijere.

Njeno dosadašnje radno iskustvo uglavnom je bilo u okviru sfere marketinga, a odnedavno, ova žena nosi zvanje Quality Assurance Engineer (tester aplikacija) u okviru IT industrije.

Povratak u školu nakon provedenog vremena van učionice može da bude težak za svakoga, a ne za mamu od troje dece. Na pitanje zašto se odlučila na taj korak i kako se snašla u novoj ulozi, Marija kaže da je svaki novi korak uvek težak, pa je tako bio i ovaj njen.

- Ali baš zato što imam troje dece nisam naišla na razumevanje kolektiva u firmi gde sam radila, s obzirom na moje izostanke zbog bolesti dece. To je bio razlog zašto sam odlučila da potražim rešenje u vidu prekvalifikacije, gde bih mogla da radim i od kuće, a da posao ne trpi.

Žena, kompjuter, rad, učenje Foto: Shutterstock

Upitana da li se izbor pokazao pravim i da li joj je prekvafikacija donela primenjivije znanje i olakšanje koje je tražila, Marija odlučno kaže da nije zažalila.

- Nijednog momenta nisam zažalila zbog odluke koju sam donela, jer sam u početku naišla na ogromno iskustvo, kao i veliko razumevanje ljudi iz CODE Akademije, koji su mi pomogli da sve svoje nedoumice i nesigurnosti otklonim dobrom pripremom u vidu novih kompetencija, informisanja u vezi sa razgovorom za posao (kako izgledaju, šta se očekuje da znamo, koja su najčešća pitanja, šta nas očekuje kada se zaposlimo itd.), kao i praktičnog vežbanja u okviru stečenog znanja.

Prekvalifikacija joj je omogućila da može da radi na daljinu.

- U početku je to bio dodatan posao, ali i način da steknem iskustvo. Nakon toga sve je išlo lakše, jer sam osim diplome imala i iskustvo, ali je najvažnije ono što možete da pokažete. Zato je primena stečenog znanja jako bitna, jer u ovom procesu predavač je tu da uradi svoj deo posla, a na nama da uradimo šta je do nas.

O tome kako je pomirila svoje porodične obaveze sa školovanjem, Marija ne krije da je u početku bilo teško.

- U početku je bilo teško poput uvođenja novih navika, jer je potrebno vreme da predavanja i vežbanje postanu sastavni deo rutine (kako za mene, tako i za supruga i decu), a rutina je bitna u našoj porodici kako bi i deca dobila dovoljno pažnje, a opet da i mi uradimo nešto za sebe. Ali kao i kod svih navika, u početku je svima bilo malo čudno, ali smo se vremenom organizovali prema obavezama tako da niko ne nosi teret promene, već da ga podelimo i da svi budemo zadovoljni.

Kako izgleda običan dan mame sa troje dece koja pored dnevnih i poslovnih obaveza ima i spremanje ispita na pameti i da li u tome ima pomoć i podršku, Marija ocenjuje da je nekada sve haotično, a opet, nekada i sve sjajno.

- Mada, kao što sam već napomenula, za sve što radimo trudimo se da pravimo ritam, jer u suprotnom upadamo u haos i tada je izuzetno teško uraditi sve što nosi jedan dan sa troje dece, a da niko ne bude na gubitku. U početku mi je bilo jako stresno kada sam počela da idem na predavanja (posebno što nisam imala prethodno iskustvo u bilo čemu što je u vezi sa IT-om), jer je pored svih obaveza bilo potrebno da se ubace nove obaveze i trebalo je vremena da se gradivo, pa i rečnik koji se koristi slegne - priča Marija i dodaje:

- Mislila sam da ništa neću stići i pitala sam se kako ću uopšte izaći na polaganje ispita ako ne stignem da isti i spremim, ali se odgovor krio u praktičnom delu obuke, jer je najveći deo učenja baziran na praktičnom radu i tada počnete da povezujete teoretski deo sa onim što radite, pa ne deluje više apstraktno kao u početku. Pomoć i podrška samo u okviru porodice (suprug) je bila konstantna i neizmerna.

Mnoge majke se pitaju da li će imati dovoljno vremena i snage da se posvete studijskom programu, a da to ne utiče na dobrobit njihove dece. Na pitanje šta bi im poručila, Marija odgovara:

- Rutina, rutina, rutina. I moje zašto. To su stavke koje su bitne da biste prevazišle svaku prepreku. Rutina jer omogućava da nađete vreme i za porodicu i za sebe, a moje zašto jer vas to diže kada naiđu teški momenti i kada pomišljate o odustajanju. I ne zaboravite da je to samo par meseci u životu koji mogu da donesu ogromne mogućnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • BASA

    10. jun 2023. | 19:54

    Odličan primer svojoj deci ! Sve cestitke ! Bravo Mama !

    Podelite komentar

  • Perke

    11. jun 2023. | 07:12

    U Bg 500 evra ima tetka u kiosku. ili svaka malo pametnika zena koja se solidno udala i razvela

    Podelite komentar

  • Jaca

    10. jun 2023. | 21:35

    Bravo mama.. Nije malo 500 evra. Sa tom platom moze da se izdrzava troje dece..

    Podelite komentar