• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su završili fakultete decenijama nakon sopstvene dece: "Sada je red na nas da ostvarimo svoje snove"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su dokaz da nikada nije kasno. "Svakako ne želim da sedim i ne radim ništa"

  • 0
Sam Kaplan, Lew Griffith, Nancy Power Hodous Foto: University of Texas Austin, Cockrell School of Engineering, Georgia Gwinnett College, Trilogy Health Services

Jurenje i ostvarenje životnog sna nije nešto što je vezano za godine.

Najbolji dokaz za to je sedamdesetogodišnji Sem Kaplan, koji je ostvario svoju životnu želju da diplomira na fakultetu, i to neposredno pošto je njegov unuk, tinejdžer, završio srednju školu.

Kaplan ima petoro dece i 15-oro unučadi, a kako kaže za "Yahoo Life", uvek se borio da ga vršnjaci prihvate zbog mucanja kojeg se rešio tek u tridesetim godinama, kada je počeo da piše kratke priče kao vid terapije. On je u maju diplomirao sa velikim uspehom na koledžu Džordžija Gvinet u Džordžiji i dobio diplomu iz filma i medijske umetnosti i to dok ga je iz publike bodrila njegova 99-godišnja majka.

Sam Kaplan Foto: Georgia Gwinnett College

Pre četiri godine, nakon što je na radiju čuo reklamu za fakultetski kurs, Kaplan kaže da je doneo "odluku u trenutku" da se prijavi na nastavu. Sada, više od pola veka od završetka srednje škole 1969. godine, kaže da ide u susret novoj budućnosti.

- Žrtvovao sam se da bih vodio svoju decu u privatne škole koje su bile udaljene sat vremena od naše kuće. Išao bih tamo i vraćao se svaki dan nekoliko godina kako bih se uverio da imaju najbolje obrazovanje. Dakle, kao što mi je sin rekao, sada je moj red da ostvarim svoje snove - ističe Kaplan.

- Imam 72 godine, ali mislim da mi je ostalo još oko 30 dobrih godina. Svakako ne želim da sedim i ne radim ništa.

Ta osećanja deli i Lev Grifit, 99-godišnji penzionisani vojni inženjer i pilot, koji je zaradio bronzanu zvezdu za svoj inženjerski rad 1960-ih. Iako je stekao diplomu inženjera, između ostalog, Grifit nikada nije uspeo da diplomira nakon što je bio prekinut tri puta - da bi služio u Drugom svetskom ratu, Korejskom ratu i Vijetnamskom ratu.

Lew Griffith Foto: University of Texas Austin, Cockrell School of Engineering

To se promenilo ove godine, kada je diplomirao na Univerzitetu Teksas u Ostinovoj školi za inžinjering Kokrel.

- Bio sam veoma srećan kada sam video kako su drugi učenici ovacijama izrazili da cene svoje veterane. To je predstavljalo vezu između nas starih i novih momaka. Oni me zamišljaju kao pećinskog čoveka - našalio se Grifit.

Dženis Hol ima 81 godinu i preživela je moždani udar i dva puta je obolela od raka. To je nije sprečilo da diplomira organizacioni menadžment na Univerzitetu Betel u Minesoti, više od 50 godina nakon što je prvi put pohađala koledž. Pokušavala je da završi fakultet nekoliko puta tokom godina, ali je tek nedavno osetila da je u stanju da ga završi.

- Imala sam vremena - rekla je Dženis, inače penzionisani stručnjak za ljudske resurse.

- Imala sam veoma dobru karijeru tokom godina rada. Nikada me niko nije pitao za diplomu u pogledu stvari koje sam radila, što se tiče karijere, tako da sam samo nastavila da radim ono što sam najbolje znala i u tome uspela. Ali uvek mi je bilo u planu da završim koledž. I sada jesam.

Hol, koja ima troje dece, 14 unučadi i 17 praunučadi, savetuje budućim diplomcima da "uvek postoji nada" kad god stvari izgledaju izazovno.

- Ako postoji volja, biće i načina - ističe ona.

Nancy Power Hodous Foto: Trilogy Health Services

U međuvremenu, u Zanesvilu, Ohajo, 102-godišnja Nensi Paver Hodos stekla je diplomu saradnika u javnoj službi na Državnom koledžu Zane, što joj je omogućio program "Živi san", koji finansijski podržava starije osobe u postizanju njihovih ciljeva.

- Nikad nije kasno da sledite svoje srce - rekla je stogodišnjakinja koja je diplomu stekla kroz kulminaciju onlajn kurseva o poslovanju, umetnosti i poeziji.

- Ako je to nešto što možete da učinite, samo napred i uradite to - savetuje ona.

Holova je, takođe, odlučila da se vrati u školu u avgustu kako bi se fokusirala na magisterske studije, iako nema želju da se vrati da radi posle te diplome.

- U ovim godinama sigurno ne planiram da se bavim drugom karijerom, ali mi je drago što sam to sada uradila. To sam sebi obećala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljubav stanuje u domu za stare: Nada i Nikola Vitković su pravi primer za to

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica