• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konferencija "Kragujevac - Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaka porodica ima pravo na srećno funkcionisanje, a ovaj program se brine da kroz maštu i svakodnevnicu to i ostvari

  • 0

Sve je više izazova pred porodicom u savremenom dobu, roditelji su sve više zapitani kako odgovoriti na razne situacije i kako na najbolji mogući način biti podrška svojoj deci. Povodom meseca roditeljstva 21. juna u Kragujevcu je održana konferencija "Krgujevac - Grad po meri svake porodice".

U saradnji sa predškolskim ustanovama "Đurđevdan" i "Nada Naumović", Centrom za socijalni rad  "Solidarnost", Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite "Knjeginja Ljubica" i Domom zdravlja Kragujevac, ovaj grad je otvorio vrata podrške roditeljstvu i ranom razvoju.

Jedan od principa kojima se vodio tim saradnika na programu podrške roditeljstvu i ranom razvoju, donosioca odluka, predstavnika poslovne zajednice i zajednice roditelja male dece iz Kragujevca jeste da svakoj porodici omogući podršku i pomoć. Nacionalni i lokalni donosioci odluka govorili su o unapređenim strategijama, merama i praksama podrške roditeljstvu i planovima za standardizovanje inoviranih praksi.

Ovo je prilika i za horizontalnu međusektorsku razmenu dobrih praksi pružalaca usluga programa podrške roditeljstvu, kroz sektor predškolskog obrazovanja, zdravlja, socijalne zaštite, uključujući i program ranih intervencija u detinjstvu, kao i razmenu dobrih praksi uvođenja politika poslovanja po meri porodice u privatnom sektoru.

Događaj je otvorila Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, govorom o ponosu grada, koji je među prvim u Srbiji prigrlio svaku ideju ovog projekta.

"Da sva vrata budu otvorena za roditelje"

U sklopu prvog panela predstavljen je plan međusektorske saradnje "Da sva vrata budu otvorena za roditelje".

Medicinski, psihološki i pedagoški stručnjaci, kao i članice tima za rane intervencije objasnili su koji se metodi primenjuju u ovim programima i koliko je bitno da se roditelji mogu osloniti na rad sa različitim ustanovama, kroz radionice, razgovore i edukaciju provučenu kroz igru i zabavnu interakciju sa decom.

"Za uspešno roditeljstvo i poslovanje - politike po meri porodice"

Drugim panelom - "Za uspešno roditeljstvo i poslovanje - politike po meri porodice", moderilala je Vesna Savić Đukić, šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom Unicef Srbija. Panel je obuhvatio teme održavanja balansa radnog i porodičnog života.

Anja Aleksić, predstavnica grupe  za društveno odgovorno poslovanje kompanije "Comtrade Group" i članica UNICEF Poslovnog odbora za decu, govorila je o ideji ovog projekta, kao i susretu sa situacijama roditelja koji nisu mogli da se vrate svojim poslovima i sa njim usklade posvećenost deci.

- U razgovoru sa roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetima uvidela sam problem - da roditelji ne mogu da se vrate na posao, zbog organizacije. Odlučili smo da pokrenemo projekat prekvalifikacije za te roditelje preko Code akademije. Trenutno imamo 40 polaznika, tačnije dve grupe iz Novog Sada i Beograda, koji će se prekvalifikovati za IT program, koji je se održava putem onlajn časova i nije prezahtevan za učenje - objašnava Anja Aleksić i dodaje:

- Želja je bila da damo svoj doprinos, podršku, ali i da osvestimo o problemu koji postoji i da se druge kompanije takođe uključe. Ukoliko u jednoj kompaniji postoje roditelji koji imaju kod kuće dete ometeno u razvoju ili sa invaliditetom, treba im se izaći u susret, jer možda ne mogu više da rade smene koje se podrazumevaju.

Prekvalifikacija je i vid pomoći unapređenja profesionalnih veština i prlika da roditelji na pravi način usklade poslovne i porodične planove.

U govoru na ovu temu pridružila joj se i Marija Bošković, predstavnica "Cometrade" grupe, ali pre svega majka troje dece. Osećaj pripadnosti i razumevanja druge strane na radnom mestu je veoma bitan, kako navodi Bošković. Zahvaljujući kompaniji u kojoj radi i koju opisuje kao jednu veliku podršku po pitanju porodice i posvećenosti deci, istakla je da je to upravo ono što je potrebno svakoj porodici - jedna šira, radna porodica.

Porodica je stub društva, a misija ovog projekta je da njenu harmoniju očuva i poboljša za nove generacije.

Konferenciju podržava Program "Podsticajno roditeljstvo kroz igru" ili "Razigrano roditeljstvo", koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije, 34 lokalne samouprave, Stalna konferencija gradova i opština, Centar za podršku ranom razvoju "Harmonija i partneri", uz podršku "Lego" fondacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf i Unicef udružili snage u promociji važnosti dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica