• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Onaj koga večeras sanjate suđen vam je: Ovo predanje uoči Vidovdana određuje sudbinu i udatim ženama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako sve urade u skladu sa običajima, trebalo bi da sanjaju svog budućeg supruga, a ukoliko ga još uvek ne poznaju, u narednih par dana će ga negde sresti i upoznati

  • 0
Spavanje, biljka Augentrost

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. Taj praznik se u narodu, s jedne strane dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom. Vid je bio bog svetlosti, obilja i rata. Biljka vid ili vidovčica dobila je ime po ovom božanstvu, a za nju su vezane razne mistične moći.

Malo je praznika u srpskom narodu za koje se vezuje toliki broj verovanja kao što je to slučaj sa Vidovdanom. Jednom od najživopisnijih običaja naročito se raduju devojke, a upravo one praznovanje Vidovdana treba da počnu već večeras.

Neudate devojke, kako predanje kazuje, uoči Vidovdana bi trebalo da uzmu parče hleba, vidovu travu i malo soli i sve to stave ispod jastuka. Zatim bi trebalo da izgovore: "Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san".

Ako sve urade u skladu sa običajima, trebalo bi da sanjaju svog budućeg supruga, a ukoliko ga još uvek ne poznaju, u narednih nekoliko dana će ga negde sresti i upoznati.

Ovaj običaj ne važi samo za neudate žene. I one udate mogu da večeras pod jastuk stave vidovu travu i predanje kaže da će im se desiti ono što sanjaju te noći.

Postojale su i još neke varijante ove metode, poput branja crvenog i plavog cveća. Ceo običaj je zasnovan na verovanju da vidova trava ima moć da dovede budućeg muža u san neudatim devojkama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica