• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simbolika ivanjskog venca: Štiti od zla, bolesti i uroka, a posebno je važan devojkama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da je cveće koje dominira u ovom venčiću Bogorodica odnela Svetom Jovanu Krstitelju i zamolila ga da prihvati kumstvo

  • 0
Ivanjdan, devojka sa cvećem u kosi Foto: Shutterstock

Praznik rođenja Svetog Jovana Preteče, potonjeg Krstitelja, obeležava se svake godine 7. jula po gregorijanskom kalendaru i praćen je nizom običaja.

Simbol praznika posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju je venčić od ivanjskog cveća koje se upliće sa majčinom dušicom, hajdučkom travom i drugim lekovitim biljkama.

Veruje se da je moć lekovitog bilja najsnažnija baš u prvoj nedelji jula, pa bi ga zato tad trebalo uplesti da bi se njihove udružene lekovite moći pojačale.

U različitim delovima Srbije važe različiti običaji kad je reč o ivanjskom venčiću. Ponegde se on plete uoči Ivanjdana, a ponegde na sam dan praznika, čim svane, i odmah se kači na kapiju ili sa desne strane ulaznih vrata. Po narodnom verovanju, ovaj venčić štiti dom i porodicu od uroka, bolesti i zlih sila.

U Banatu je, primera radi, običaj da se na ivanjski venac obavezno uplete i glavica belog luka koja će, veruje se, oterati demone i lošu sreću od doma i ukućana.

U narodu postoji verovanje da je Ivanjdan toliko veliki praznik da tog dana sunce tri puta staje, a da voda dobija posebne moći. Otud i običaj da se na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja valja okupati u reci ili jezeru.

Ipak, venčić od ivanjskog cveća i drugog lekovitog bilja je centralni simbolički motiv Ivanjdana koji se u našim krajevima smatra devojačkim praznikom.

Ivanjdan, venac, cveće Foto: Čitalac Telegrafa

Veruje se da bi devojke koje žele da se udaju do idućeg Ivanjdana u venčić trebalo da upletu i crvenu ružu, i to obavezno uoči ovog velikog praznika. Potom bi venčić trebalo da stave pod jastuk i da prespavaju.

Smatra se da će, ukoliko cveće do jutra ostane sveže, brzo upoznati mladića sa kojim će razmeniti bračne zavete, te da će naredne godine dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja dočekati u domu sa supružnikom.

Ako se, pak, cveće u ivanjskom venčiću do jutra osuši, devojka će morati još da čeka na susret sa “onim pravim”.

Ivanjsko cveće ima poseban značaj u hrišćanstvu. Po predanju, kad je pošla da se okumi sa Svetim Jovanom Krstiteljem, Bogorodica je ponela upravo ivanjsko sveće i smerno zamolila Preteču da primi kumstvo. Otud i izreka u narodu: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom", koja se zadržala do današnjih dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Pirotu se opet uči tkanje ćilima: "Čuvamo ih kao najveće blago"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica