• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ćerka (7) stalno traži da joj kupimo psa, a trenutno to ne možemo. Kada je pravo vreme za kućnog ljubimca?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju, devojčica i pas Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Ćerka (7) stalno traži da joj kupimo psa. Trenutno ne možemo da ispratimo takvu obavezu, iako u budućnosti želimo to da joj ispunimo. Kada je pravo vreme za kućnog ljubimca i dete i šta da radim kako bi zaboravila na to dok ne dođe pravo vreme za novog člana?

- Sjajno je što želite da ispratite detetovu želju da ima ljubimca uz sagledavanje trenutnih mogućnosti. Ukoliko zaista planirate da u nekom trenutku kupite psa, potrebno je da devojčici jasno kažete od čega to zavisi i koji uslovi treba da se ispune da bi dobila ljubimca. Izbegavajte odgovore koji idu u pravcu neizvesnosti, na primer: "Videćemo", "Možda nekada u budućnosti, sada ne". Iskrena i jasna komunikacija koja se bazira na izvesnosti i doslednosti, i u kojoj se roditelji drže unapred dogovorenih pravila, pomaže da se izgradi odnos poverenja sa detetom.

Malo je verovatno da će sedmogodišnje dete "zaboraviti" na želju da dobije ljubimca, niti preporučujem korišćenje distrakcija i preusmeravanja. Direktna i jasna komunikacija, uz validaciju dečjih potreba, pomažu deci da shvate realitet. Ne postoji "pravo vreme" za kućnog ljubimca. U nekim porodicama su ljubimci prisutni od prvog dana novorođenčeta, a poznato je da i lekari preporučuju da deca provode vreme sa određenom rasom pasa, zbog benefita kod alergija - objašnjava Aleksandra Jovanović, psiholog i dečji psihoterapeut.

Odgovore na mnogobrojna pitanja roditelja možete pronaći i OVDE .

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Zoran

    11. jul 2023. | 13:42

    Podarite joj batu ili seku. To je najvredniji poklon za nju.

    Podelite komentar