• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Trećina dece ne spava dovoljno: Roditelji moraju da znaju ovo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stručnjaci upozoravaju kako nedostatak sna utiče na decu

  • 0
San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Iako je spavanje ključni deo zdravlja, nova studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrila je da trećina dece uopšte ne spava dovoljno.

Zbog čega je ova situacija tako alarmantna?

Studija, koja je objavljena ranije ovog meseca, analizirala je podatke koji su prikupljeni između 2016. i 2019. među skoro 113.000 dece uzrasta od tri do 17 godina. Istraživači su otkrili da skoro 35 odsto dece spava manje nego što bi trebalo, a najviše problema imaju mališani u starosnoj grupi od šest do 12 godina. Više od 37 odsto njih u ovoj kategoriji ne spava dovoljno.

Dete, devojcica, spavanje Foto: Shutterstock

Osim njihovog uzrasta, i drugi faktori su povećali rizik od lošeg sna, kao što su pripadnost rasnoj i etničkoj manjinskoj grupi, pripadnost domaćinstvima sa niskim primanjima, mentalni poremećaji, poremećaji ponašanja ili razvoja i negativni faktori u okruženju kao što su nedostatak sigurnosti, podrške i drugih pogodnosti. Pokazalo se da su više od 57 odsto dece koja nisu dovoljno spavala, imalo roditelje sa lošim mentalnim i fizičkim zdravljem.

- San je važan za zdrav razvoj dece i predstavlja brigu o javnom zdravlju - izjavio je za Yahoo Life, koautor studije En G. Viton: - Pritom se više zna o nedostatku sna među adolescentima, a mnogo manje o obrascima spavanja kod mlađe dece.

Mišljenje stručnjaka

Važno je napomenuti da se studija oslanjala na ankete roditelja i njihovo mišljenje o tome koliko njihovo dete dobro spava, što bi moglo da iskrivi nalaze analize. Ali stručnjaci za spavanje kažu da uopšte nisu šokirani podacima.

- Odrasli i pedijatrijska populacija nedovoljno spavaju - ističe dr Karen Li, neurolog i specijalista za medicinu spavanja, na šta dr Džon Šuen, pedijatrijski pulmolog i specijalista za medicinu spavanja dodaje: - Hronična deprivacija sna ima značajne probleme sa skoro svakim telesnim sistemom.

San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Kako ističe dr Li, deca koja ne spavaju dovoljno mogu da se suoče sa nepravilnim razvojem.

- U snu se oslobađaju različiti hormoni, a jedan od najvažnijih je ljudski hormon rasta - koji se oslobađa u dubokom snu - kaže ona: - Ako deca ne spavaju dovoljno duboko ili je njihov san fragmentiran, to može da utiče na njihov rast i razvoj. Spavanje takođe ima direktan uticaj na mozak. Ako san nedostaje u trajanju i kvalitetu, ili ako je prekinut, možemo videti posledice toga. Deca se mogu boriti sa akademskim učinkom ili ponašanjem.

Dr Viton naglašava i da nedostatak sna može da poveća rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, loše mentalno zdravlje i probleme sa pažnjom i ponašanjem.

Da li se vaše dete muči sa spavanjem?

Procena da li vaše dete spava kvaliteto može da bude teška. Dr Kris Vinter, neurolog i stručnjak za spavanje, ipak ističe da postoje određeni znaci da se vaše dete možda muči. On, stoga, nabraja neke od simptoma: pospanost tokom dana; letargiju; emocionalnu nestabilnost; opadajući uspeh u školi; i depresivno ponašanje.

- Deca koja imaju problema sa buđenjem ujutru i često moraju da budu fizički uklonjena iz kreveta, imaju poteškoća sa spavanjem - ističe dr Li, dok dr Viton naglašava da ne reaguje svako dete na isti način na nedostatak sna: - Druga deca se ne ponašaju pospano, ali pokazuju veliku energiju i imaju poteškoća sa samoregulacijom ponašanja, emocija i koncentracije.

Kako pomoći detetu da spava

- Prvo pitanje je da li se vašem detetu daje adekvatna količina vremena i prilike za spavanje -  kaže Vinter: - Ako ne, da li se to može popraviti ili poboljšati?

Lekar preporučuje da se postavi "odgovarajuće i dosledno vreme za spavanje" koje odgovara uzrastu deteta. Američka akademija za medicinu spavanja stoga, ima čak i kalkulator za spavanje koji može da pomogne roditeljima da shvate koliko je vreme potrebno da, na osnovu uzrasta, dete zapravo provede u snu.

- Vreme za spavanje treba da bude isto svake noći, uključujući i vikende - kaže Viton: -  Uspostavljanje rutine za spavanje je takođe važno. To može da uključuje opuštanje tako što ćete isključiti elektronske uređaje sat vremena pre spavanja, okupati se, oprati zube i pročitati priču pre nego što se ugasi svetlo.

Ako je vaše dete starije, dr Li predlaže da razgovarate sa njima o važnosti sna i modeliranju dobrih navika spavanja.

Ali ako je dete i dalje umorno uprkos tome što ga stavlja u krevet u preporučeno vreme i praktikuje dobre navike higijene spavanja, Li kaže da je dobra ideja da porazgovarate pedijatrom o sledećim koracima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica