• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako uvesti dete u miran san

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravilan izbor igara i igračaka pred spavanje garancija su spokojnih noći za mališane, ali i roditelje

  • 0
Popodnvni odmor, popodnevna dremka, popodnevno spavanje Foto: Shutterstock

Ako se zna koliko pozitivan uticaj na fizički i psihički razvoj ali i raspoloženje deteta ima san, onda je jasna važnost ambijenta i atmosfere u kojoj se dete nalazi pre nego što krene na spavanje. Sudeći prema rečima Šelbi Haris, američke psihološkinje spezijalizovane za ovu problematiku kod dece i odraslih, igre i igračke kojima je dete okruženo takođe utiču na kvalitet i dužinu sna.

- Kako dete raste tako se i vreme provedeno ispred različitih ekrana povećava. Uz školske obaveze i domaće zadatke kao i dnevnu dečju dinamiku, nivo stresa raste, pa je neophodno da se mališani najmanje 30 do 60 minuta pre odlaska u krevet posvete opuštajućim i relaksirajućim aktivnostima - kaže Haris a prenosi "Veniti Fer".

Prema njenim rečima, najbolje je detetu ponuditi bojanku, knjigu ili kockice za slaganje i udaljiti ga od bilo koje vrste ekrana ali i stresnih i zahtevnih aktivnosti. Njena preporuka je i da se iz večeri u veče držite iste rutine odlaska u krevet, da se poštuje satnica leganja i ustajanja, ali i da se deci ograniči unos šećera pred spavanje. Ukoliko  se problemi sa snom produžavaju, dete se budi pod stresom ili u strahu, hrče ili ima problema sa disanjem, važno je potražiti savet pedijatra.

San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Na pitanje kojim igračkama dati prednost Šelbi Haris kaže:

- To zavisi od uzrasta deteta, ali i porodične dinamike i onoga što favorizuju u odrastanju svojih mališana. Neosporno je da postoje brojne digitalne igre koje mogu da budu edukativne, ali bi bilo idealno da detetu limitiramo vreme provedeno pred ekranom na sat do dva. Posebno je važno stimulisati igranje napolju sa svojim vršnjacima, zatim igre koje stimulišu pamćenje, kreativnost, motoriku…

Kvalittan san kod dece utiče na brojne faktore, od hormonskog balansa pa do kognitivnih sposobnosti a koja količina je neophodna zavisi od njihogov uzrasta. Novorođenčetu je neophodno od 12 do 16 sati uključujući i dnevno spavanje. Deci od jedne do sve godine treba od 11 do 14 sati zajedno sa dnevnim snom, dok je deci od tri godine pa do predškolskog uzrasta potrebno od 10 do 13 sati sna. Od šest do 12 godina broj sati se smanjuje na devet do 12, dok bi adolescenti (od 13 do 18 godina) trebalo da spavaju od osam do 10 sati.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica