• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasioci rekli mami dvogodišnjakinje da joj obuče majicu: "Na bazenu nije dozvoljena golotinja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljudi u komentarima su bili besni zbog ove situacije

  • 1
dete, beba, devojčica, bazen Foto: Shutterstock

Detinjstvo je nekada bilo vreme nevinosti, ali kako naša kultura u svakom pogledu poprima oblike seksualizacije, deca su postala žrtve eksploatacije odraslih.

I ne, ne mislimo samo na devojčice u pretpuberteskom i pubertetskom periodu, već i na one mnogo mlađe.

Ovu poražavajuću činjenicu nedavno je dokazala influenserka Kejti Sturino u svom poslednjem postu na "Instagramu". Ona je podelila priču o ćerki svoje prijateljice kojoj su spasioci na lokalnom bazenu rekli da se "pokrije".

Uprkos velikom broju dečaka koji trče okolo i plivaju bez majice, ženskom detetu od dve godine rečeno je da obuče majicu na nedavnom času plivanja.

- Upravo sam srela svoju prijateljicu i rekla mi je da je njena dvogodišnja ćerka juče bila na časovima plivanja i da su svi dečaci oko nje bili bez majice. Dečaci su bili bez majice i u pelenama, a ona je bila u donjem delu kupaćeg kostima i  došao je spasilac, odnosno dva različita spasioca su došla u različito vreme i rekla: "Gospođo, morate da obučete majicu svojoj ćerki. Na bazenu nije dozvoljena golotinja" - prepričava Kejti.

Kejti se uznemirila jednako koliko i njena drugarica.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Katie Sturino (@katiesturino)


- Pomislila sam kao, to je to. Tada počinju da kontrolišu naša tela. Počinju da govore: "Moraš da se pokriješ. Nešto nije u redu sa tobom. Moraš da se kriješ, u redu? Ovo nije prikladno. Tvoje telo nije prikladno. Imaš dve godine. Ti si beba od dve godine". Ova pravila su stavljena pred žene od samog početka - dodaje ona, pre nego što je pitala svoje pratioce da misle o incidentu i da li devojčice treba da se "prikrivaju".

Takođe je izrazila svoje gađenje prema dvostrukim standardima, napisavši: "Različita pravila za tela dečaka i devojčica počinju u mladosti i usput se stalno pojačavaju".

Kejti je digitalna influenserka koja promoviše autonomiju tela i prihvatanje svih oblika tela, tako da je logično da su svi njeni pratioci bili podjednako ogorčeni situacijom.

Jedan od najboljih komentara je glasio: "Nazivanje bebinog tela 'golotinjom' šalje pogrešnu poruku".

- Kao pedijatar i stručnjak za tela dece, ne postoji biološka razlika između grudi devojčice i dečaka. To je apsolutno suludo - napisao je lekar.

- Ovo je američki problem. Bilo gde drugde deca bi trčala slobodna i gola i to ne bi bilo seksualizovano - istakao je neko drugi.

Bivši spasilac se takođe složio.

- Bio sam spasilac 10 godina i nikada nije bilo na meni da kažem detetu šta da obuče. U drugim zemljama je mnogo prihvatljivije da deca budu bez majice. Amerika je toliko rigidna i opsednuta seksom u isto vreme.

- Jezivo je reći dvogodišnjakinji da se pokrije. Aman - napisao je još neko.

- Ova priča je uznemirujuća i sva je zbrkana. To je takođe mučan podsetnik da pod patrijarhatom nije važno koliko godina ima žena... njeno telo će uvek biti seksualizovano, što znači da će uvek biti u opasnosti - zaključuje jedna žena u komentarima, piše "The Post".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Slavica

    27. jul 2023. | 16:32

    I baš njoj koja promoviše to...kako se već zove se desilo ovo?!Ma nemoj!Biće da se nije desilo.

    Podelite komentar