• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitali smo stručnjaka i dobili smo odgovore: Kada je pogodno sa bebom ići na more i kako je pravilno zaštititi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Edukator iz oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja Marija Apostolović dala je precizne smernice

  • 0
beba suncanje Foto: Shutterstock

Večito pitanje kod roditelja male dece ili beba jeste kada i čime otići sa naslednikom na letovanje.

Brojna pitanja im se vrzmaju po glavi poput onih kako će beba doživeti more, da li će joj smetati gužva na plaži kao i koliko dugo sme da bude na suncu. Na sva ova i ostala pitanja odgovara edukator iz oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja Marija Apostolović.

- S obzirom na činjenicu da je UV zračenje izuzetno visoko tokom sredine dana, preporuka je da se što ranije ode na plažu sa malim detetom i da povratak bude za rani ručak. Osim toga potrebno je mazanje kože debelim slojem zaštitne kreme sa visokim UV pre samog izlaska na sunce - kaže naša sagovornica.

Porodica, putovanje, odmor Foto: Shutterstock

Iako će roditelji sa detetom zaobići deo dana kada je zračenje sunca najjače, naravno da ne treba to prihvatiti zdravo za gotovo, jer svako izlaganje suncu zahteva zaštitu.

- Mala deca ne bi trebalo da budu izložena dugo sunčanju zbog UV zračenja. Obavezna je kapa ili šeširić i prirodna hladovina ispod drveta su prava mera zaštite dece od prekomernog sunčanja i eventualne dehidratacije.

Nažalost, ponekad i maksimalna zaštita nije dovoljna pa se dese pehove poput malaksalosti i nesvestice. Vrućina utiče na svakoga, pa i na najmlađe.

- Ukoliko se to desi potrebno je odmah dete odvesti na neko hladno mesto, postaviti u ležeći polozaj, a stopala podići pod blagim uglom, isprskati hladnijom vodom i hladiti lepezom. Mogu se koristiti i kese sa ledom oko vrata, i obavezno davati detetu vodu kada se osvesti. Za slučaj da dete i dalje nije dobro obavezno pozvati hitnu pomoć.

Svima prija more, ali postavlja se pitanje da li je pametno da se sa malom bebom ide na letovanje?

- Ne postoji najispravniji odgovor za pravo vreme za odlazak sa bebom na more. To je apsolutno moguće ako beba lepo napreduje u kilaži i nema zdravstvene probleme. To može biti beba od par meseci ili dete od godine i više. Preporuka je da roditelji posvete više pažnje detaljnoj pripremi pre samog odlaska na more u smislu organizacije puta, lekova, hrane, opreme za plažu i van nje, prva pomoc i ostale stvari - kaže Marija Apostolović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za odmor iz snova: Antički dvorac, visoka moda i vrhunsko vino na najvećem jezeru Italije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica