Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučite decu da budu zahvalna: Prvih 5 godina života je ključno za razvijanje ove vrline

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali vodič za stvaranje važnog osećanja kod dece

  • 0
porodica, majka, deca, hrana, kuhinja

Foto: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Zahvalnost je koncept visokog nivoa koji mala deca teško razumeju, jer su prirodno fokusirana na sebe u ranim fazama razvoja. Ali, ako deca rastu sa zahvalnošću, bolje će razumeti potrebe i osećanja drugih.

Prvih pet godina života vašeg deteta su odlična prilika da im pomognete da razviju veštine koje će im kasnije služiti da budu srećnija. Istraživanja pokazuju da su zahvalni ljudi obično optimističniji, manje depresivni i pod stresom. Dakle, kada učimo našu decu da cene ono što imaju i šta drugi rade za njih, pomažemo im da postanu srećnije i zdravije odrasle osobe, prenosi "Firstthingsfirst".

A kako da to uradimo?

1. Naučite ih da kažu hvala ljudima koji rade stvari za njih. To može biti konobar u restoranu, brat ili sestra koji im pomaže da pokupe igračke ili prijatelj koji im daje rođendanski poklon.

2. Recite svojoj deci zašto ste vi zahvalni na njima. Budite konkretni kada svojoj deci date do znanja da su posebna i voljena. Na primer, možete da kažete sledeće: "Cenim način na koji pomažeš svom bratu da veže cipele".  To će ih naučii da slede vaš primer i iste stvari govore drugim ljudima kasnije u životu.

3. Razgovarajte o stvarima na kojima ste zahvalni. Ovo se može učiniti na mnogo načina, od izgovaranja blagoslova pre večere do vođenja dnevnika porodične zahvalnosti.

Sreća, roditelj, porodica, dete

Foto: Shutterstock

Uvek im ukazujte na primere dece manje srećne od njih i stavljajte im do znanja koliko su ljubav porodice, zdravlje i mogućnost ostvarivanja osnovnih egzistencijalnih potreba važni.

4. Podržite dobrotvorni događaj ili organizaciju. Bilo da donirate odeću ili igračke, učestvujete u akciji spremanja hrane za beskućnike ili hranite životinje sa ulice, razgovarajte sa decom o tome šta ti postupci znače onima kojima su namenjeni.

Učite ih da je davanje najlepši oblik primanja.

5. Budite dosledni. Kao i sve veštine, zahvalnost se ne uči u jednoj lekciji; dete uči ono što vidi, a ne ono što mu se govori.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica