• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autor romana "Veliki Getsbi" Skot Ficdžerald o životu i ljubavi: "Volim je, i to je početak svega"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za sebe je govorio da je romantičan a ne sentimentalan, upravo "jer nije verovao da ljubav traje, već da je osuđena na propast"

  • 0
F. Scott Fitzgerald F. Skot Ficdžerald / Foto: Wikipedia/The World's Work

Američki romanopisac Fransis Skot Ficdžerald obeležio je 20. vek svojim delima. "Veliki Getsbi", "Neobičan slučaj Bendžamina Batona", "Ova strana raja", "Lepi i prokleti" i "Blaga je noć" romani su koji govore o bezuslovnoj ljubavi, opijajućoj strasti, potrošnosti i velelepnosti života i slomovima koje isti donosi; veličaju lepotu, opisuju prokletstvo poroka i sugerišu kako pronaći mir u sopstvenoj propasti.

Skot Ficdžerald je čovek antonima: on veruje u svemirsku ljubav, ali istu svesno uništava, on zna za moral, ali isti utapa u čaši viskija ili džina.

Ovaj književni titan je svoj život proveo kao nomad, ne puštajući korene ni u jednom gradu, časno je služio vojsku i ludo je voleo Zeldu - prelepu ćerku sudije koja je umela da piše, pleše i peva, ali i da psuje, pije i puši u javnosti koja je tad to smatrala društveno neprihvatljivim.

Zelda je bila inspiracija mnogih njegovih dela, ali i inicijalna kapisla razlaza sa drugom literaturnom aždajom Ernestom Hemingvejem koji ju je je smatrao "ludom".

Život je završio tragično, ulovljen u klopku poroka, ali ga je živeo baš kao i lik njegovoj najvećeg dela Džej Getsbi - raskošno, sa stilom, znajući da sutra možda neće osvanuti.

A mi pamtimo neke od njegovih najlepših citata, koje prenosi "Goodreads".

1. Najusamljeniji momenat u čovekovom životu je kad morate da gledate kako se ceo vaš svet raspada, i to je upravo sve što možete... Samo da zurite u prazno.

2. To je lepota literature, kad otkriješ da su tvoje čežnje - čežnje univerzuma, da nisi usamljen i izolovan od svih. Pripadaš.

3. Pokažite mi heroja i napisaću vam tragediju.

4.  Zaljubio sam se u njenu lepotu, iskrenost i vatreno samopoštovanje. I u te stvari verujem, čak i da se ceo svet uroti i posumnja da ona možda i nije sve ono što bi trebala da bude. Volim je, i to je početak svega.

5. Hajde da naučimo da pružimo ruku prijateljstva čoveku dok je živ, a ne kada je mrtav.

6. Kad god želite da kritikujete nekog, setite se da nisu svi na ovom svetu rasli sa istim privilegijama; kloniti se osuđivanja drugih je stvar večne nade.

7. Ne pišeš zato što želiš nešto da kažeš. Pišeš zato što imaš nešto da kažeš.

8. Želim da znam da si hodala i disala u istom svetu kao i ja.

9. Najslađe je ono izgubljeno. Znam, jer sam jednom želeo nešto žarko i dobio. To je jedina stvar na svetu koju sam toliko hteo; a kada sam je dobio - pretvorila se u prah u mojim rukama.

10. Nastavljamo dalje, čamcima protiv struje, čamcima koji nas neprestano vraćaju u prošlost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica