• 17

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaspitajte mušku decu da poštuju žene: Izbacite iz upotrebe fraze "poput devojčice" ili "to je za devojčice"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nenamerni propusti u vaspitanju mogu da stvore nepovratne posledice

  • 17
hodanje, zabava, društvo Foto: Shutterstock

Vaspitanje je krucijalan, ali kompleksan proces; najveća briga svakog roditelja leži u pitanju da li će izvesti dete na pravi put. Dobro usađene moralne vrednosti, pravi odabir okruženja i školskih ustanova, ispravni uzori i idoli... Listi nema kraja.

No, čini se da pitanje muško-ženskog odnosa pada u drugi plan i da dečaci često bivaju nenamerno uskraćeni za prave informacije kako se treba ophoditi prema suprotnom polu.

U vremenu kad su cifre žrtava femicida eskalirale, veoma je bitno odmalena učiti dečake kako da se ponašaju prema svojim vršnjakinjama, ali i starijim ženama kojima su okruženi.

Srećom, postoje male stvari koje prave razliku, a možemo da ih uvedemo u svakodnevicu.

Pričajte priče u kojima su devojčice heroji

Kad čitate knjigu detetu ili mu puštate crtani film, odlučite se za priču u kojoj je devojka glavni lik: ne ona kojoj treba spasavanje, već ona koja spasava svet!

Dečaci odrastaju na pričama u kojoj je muški rod domintantan kad je akcija u pitanju, stoga je izmena percepcije zdrava stvar.

Igrajte se imenima

Nema razloga zašto ne biste sugerisali dečaku da neku od svojih igračaka, npr. dinosaurusa, nazove ženskim imenom, prenosi "Parents-Together". 

Kad stvari nazovemo imenom - dajemo im ličnost. Ovaj potez stvara bliži odnos sa ženskim rodom.

Okružite ga muškarcima koji poštuju žene

Deca se vaspitavaju po modelu onog šta vide, a ne onog što im se nameće. Zato se uverite da je blisko okruženje vašeg dečaka sastavljeno od muškaraca koji hvale i uzdižu žene.

Ukoliko je vaš partner neko ko se opire feminizmu i misli "da muškarci vladaju svetom", velika je verovatnoća da će dečak odrasti na tim uverenjima, jer dečaci odrastaju po modelu oca, a ne majke.

Izbacite fraze "poput devojčice" ili "to je za devojčice"

Sigurno ste sto puta čuli fraze "plakao je poput devojčice", ili "roze boja je za devojčice".

Rodni stereotipi su opasni, eliminišite ih iz rečnika i učinite vaš vokabular rodno inkluzivnijim. To će povećati samopouzdanje vašeg sina, a samouveren muškarac bez sakrivenih kompleksa i nesigurnosti nikad neće predstavljati opasnost po ženu.

Agresija se rađa iz frustracije, a frustracija nastaje zbog potiskivanja emocija ili nekog dela sebe za koji smatramo da nije društveno prihvatljiv.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Maja

    16. avgust 2023. | 16:29

    Imam dva sina, od 20 i od 16 godina. Odrastali su bas ovako kako je opisano. I sad mi se cini da sam mnogo pogrešila. Previše su prema devojkama iskreni, previše se daju, a osećaju da ne dobijaju toliko. Ugadjaju devojkama i poštuju ih a one njih, pa ne bas mnogo. Manipulišu njima kako hoće, tako da su oni u odnosima ti koji uvek pristaju na sve i popuštaju. E sada je nemoguće ispraviti bilo šta, tako da nista i ne govorim i ne mešam se. Samo gledam i razmišljam da li sam i koliko pogrešila u vaspitanju učeći ih da uvek postuju, budu iskreni, maze, paze i vole svoje devojke i žene. A takodje i sve žene na svetu. Ne znam, nisam pametna. Računam opet bolje je i ovo nego da su neki nasilnici ili egomanijaci opasni po okolinu.

    Podelite komentar

  • Lesli

    16. avgust 2023. | 16:55

    Obucite svom sinu suknjicu, može i štikle, našminkajte ga, nalakirajte mu nokte, obavezno i na nogama, neka pusti kosu, ispletite mu kike, neka mu se najdraža igračka zove Sunčica, a bicikl obavezno roze i sa resicama na volanu, ništa fudbal, košarka, samo balet. To će rešiti probleme nasilja nad ženama...

    Podelite komentar

  • Србин

    16. avgust 2023. | 17:47

    Није то ниподаштавање жена, него усмеравање дечака на мушке ствари, како и јесте ред. Немојте ви нама на мала врата да уводите западњачке форе. Нисмо ми сисали весла...

    Podelite komentar