• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više roditelja u Srbiji prelazi na crveno svetlo, držeći dete za ruku: Psiholog objašnjava posledice

Vreme čitanja: oko 2 min.

O važnim situacijama iz naše svakodnevice

  • 5
Prelaženje pešačkog prelaza sa detetom Foto: Shutterstock

Jedna od prvih stvari koju nas uče na časovima psihologije i sociologije, kad pričamo o porodici jeste činjenica da je osnovni model vaspitanja deteta - učenje po modelu. Učenje po modelu podrazumeva da dete "upija" ono čemu svedoči, a ne ono što mu se sugeriše da radi, što znači da će se dete ponašati onako kako se vi ponašate, a ne onako kako biste vi želeli da se ono ponaša.

To je najprimitivniji oblik učenja koji postoji i kod životinja, ali i najefektivniji. Zato je vrlo važno razmišljati o sopstvenim postupcima i rečima, baš u tom momentu kad je dete malo i kad mislite "da ništa ne shvata", jer se tada kreiraju obrasci ponašanja koji će ga kasnije pratiti kroz život.

Ono što mi ovih dana posebno smeta, a čemu, kao pešak, često svedočim, jeste slika roditelja koji nestrpljivo stoje na pešačkom prelazu, držeći malu decu za ruku; cupkaju nogom, gledaju na sat ili u telefon, i u nemogućnosti da sačekaju tih stotinak sekundi - prelaze na crveno svetlo.

Ovo nije jedinstveni događaj, naprotiv - svakodnevno mi je pred očima i kopka me.

dečak roditeljstvo roditelji pitaju Foto: Pexels

Znamo koliko je važno da se osećamo sigurno kad pustimo decu da sama idu u školu, izađu da se igraju sa drugarima, otrče do prodavnice... i jedna od najčešćih stvari koje tad, kao ludi, ponavljamo jeste "nemoj da prelaziš na crveno i kad se upali zeleno svetlo - dva puta dobro pogledaj".

Svakom roditelju je u interesu da mu se dete vrati kući živo i zdravo, pa me zanima zašto ta pravila važe za određene situacije, dok za druge ne važe?

Zbog čega postoji uverenje da će dete poštovati vaše pravilo, ako ga vi sami ne poštujete, a ono tome svedoči? O svemu tome, porazgovarala sam sa psihologom Brankicom Šaljić-Milenković.

- Nije realno da detetu pričamo šta da radi, a da mi sami to ne radimo. Duško Radović je lepo rekao da bismo decu lakše vaspitavali kad bi imala samo uši, a ne i oči. Dete do devet godina nema dobru procenu brzine i udaljenosti i ne bi trebalo da samo prelazi veće ulice i raskrsnice. Ako hoćemo decu da učimo odgovornosti, onda i sami moramo da budemo odgovorni - ističe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • aleksa

    21. avgust 2023. | 20:24

    Moj prijatelj je zuruo i presao oreko crvenog ulicu dok su drugi ljdcekali.Nekoliko njih je galamilo na njega ne samo sto je oresao nego sto je jako los primer za decu.Kaf bi tako kod nas neka majka sa detetom rekla on bi je najradije istukao Zar to nije nekultura i sramota?

    Podelite komentar

  • Gordana Paunovi

    21. avgust 2023. | 20:34

    Potpuno se slazem,mi kao roditelji prvi moramo biti primer deci ,a posle zahtevati od njih da to slede

    Podelite komentar

  • Lucifer

    21. avgust 2023. | 20:43

    Balkanski mentalitet u svemu smo pametni. Ja nemam decu, ali vidim par puta da ljudi ne čekaju ni na semaforu čak i gde je prednost za auta preleću... Jako loše stvari i ako vozač ne bude kriv oni ga gledaju krivim...

    Podelite komentar