• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Usvojila je bebu bivše supruge svog muža: Sanjala dete plave kose

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Njena sestra je kontaktirala sa nama da nam kaže šta se dogodilo i da postoji beba o kojoj niko ne može da brine", ispričala je Kristi

  • 1
Christie Werts Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Kristi (48) i Vesli (45) upoznali su se i zaljubili pre pet godina. Kada su se venčali, njena deca, Megan i Vens, i njegova deca, Ostin i Dakota, postali su porodica. Sada imaju i sedmog člana. Lesli je usvojila bebu bivše supruge svog muža, dečaka po imenu Levi.

Levijevo usvajanje završili su u januaru 2023, nakon 16-mesečnog procesa. Levi sada živi sa njihovom porodicom u Ohaju i uskoro će proslaviti svoj 2. rođendan.

Majka deteta umrla je posle porođaja

Levi je rođen u Teksasu u avgustu 2021. godine, kao dete Veslijeve bivše žene i njenog novog partnera. Oba roditelja su imala problema sa drogom, a Levijeva majka je uzimala drogu dok je bila trudna. Prerano se porodila, sa 33 nedelje, a umrla je četiri dana kasnije, zbog komplikacija povezanih sa njenom zavisnošću i infekcijom COVID-19.

- Kada se Levi rodio, nismo imali pojma da je njegova majka trudna. Niko se nije čuo sa njom više od godinu dana. Njena sestra je kontaktirala sa nama da nam kaže šta se dogodilo i da postoji beba o kojoj niko ne može da brine - ispričala je Kristi.

Kako je i sama bila hraniteljsko dete, Kristi je bila zabrinuta da će Levi završiti u sistemu hraniteljstva, pa je smatrala da moraju da reaguju i da se prijave za njegovo usvajanje.

- Kada me je suprug nazvao i rekao mi za situaciju, mislim da je već znao da ću reći da moramo da ga odvedemo - istakla je Kristi za "Newsweek".

Nije bilo olakšavajućih okolnosti

Prema podacima neprofitne Kongresne koalicije pri Institutu za usvajanje , postoji oko 391.000 dece u hraniteljstvu širom Amerike. Nešto manje od trećine ispunjava uslove za usvajanje, navode u Institutu, a na usvajanje čekaju u proseku tri godine.To nije ono što je par želeo za Levija, iako je to nesumnjivo bila „čudna situacija“.

I oni su se nadali da će proširiti svoju porodicu.

- Pre Levija, želeli smo da pokušamo da imamo svoje dete. Ja sam u četrdesetim, pa smo znali da će nam verovatno biti potreban neki tretman, pa sam zaključila da treba da razmislimo o tome biće ono što mora da bude.

Sanjala sam bebu plave kose i očiju

Tokom ovog perioda, Kristi je stalno sanjala o plavookoj bebi plave kose.

- Tri meseca sam nastavila da sanjam ovaj san. Ponekad je bio beba, drugi put dete. Morala sam da letim iz Ohaja u Teksas da bih se sastala sa Službom za zaštitu dece i prvi put upoznam Levija. Nisam imala pojma da li ću moći da se povežem sa tom bebom koju nikada nisam upoznala - otkrila je Kristi i dodala da kad je ušla i videla tu bebu plave kose, plavih očiju, odmah se zaljubila u njega.

- Bio je to veoma nadrealan osećaj. Ovo je bio moj sin. Čak je i moja ćerka Megan kada ga je prvi put videla rekla: "On ima naše crte nosa" - istakla je Kristi.

Prema njenim rečima, i za Veslija je to bilo čudno.

- U jednom trenutku je bio zaljubljen u ovu ženu i nije išlo, a sada ima dete od nje i drugog muškarca, pa mu je to podjednako čudno. Ali mi smo oduvek mislili o Leviju kao o svom detetu - objasnila je Kristi.

Inače, Kristi je već započela proces usvajanja svojih pastorčadi: Ostina, 14, i Dakote, 10, koji imaju istu biološku majku kao Levi, pa je njegovo dodavanje u porodicu izgledalo prirodno.

- Ovo je previše za mnoge ljude, ali iskreno, izgleda mnogo luđe nego što je bilo. U to vreme je to jednostavno imalo smisla - rekla je Kristi.

Usvajanje traje i do sedam godina

Usvojenje novorođenčeta u SAD nije brzo. Nacionalna fondacija za usvajanje kaže da to može potrajati između dve i sedam godina, iako je „najduži deo procesa pronalaženje dostupnog novorođenčeta“.

Usvajanje starijeg deteta iz hraniteljstva može da se završi za šest do 18 meseci, navode iz fondacije. Zakoni se razlikuju, ali papirologija, kućne posete i provere prošlosti biće potrebni u bilo kojoj državi SAD.

Vesli i Kristi nisu očekivali da će proces biti lak, ali su mislili da će se napraviti razlika zbog posebnosti njihove situacije.

- Mislili smo da će proces biti prilično jednostavan, jer je bivša žena bila uključena i mi smo imali detetovu polubraću i sestre. Nije bilo - istakla je Kristi.

Biološki otac morao je da odustane od roditeljstva

Levijev biološki otac je još uvek bio u igri i imao je roditeljska prava uprkos problemima sa upotrebom nedozvoljenih supstanci. Dok ta prava nisu zakonski ukinuta, beba nije mogla da napusti državu Teksas.

Dakle, porodica se preselila u Teksas kako bi mogli da prisustvuju sudskim raspravama i da budu bliže Leviju.

- Prodali smo našu kuću i preselili naše četvoro dece u Teksas mesec dana nakon Levijevog rođenja, u septembru 2021, da sačekamo vreme dok sudovi ne ukinu prava biološkog oca - rekla je Kristi.

Par je takođe bio u obavezi da prođe sve testove i provere za usvojitelje.

Kako su objasnili, morali su da urade 40 tesova, uzorke iz krvi, CPR, testove na tuberkulozu, imali su dve kućne inspekcije, mnogo sati intervjua, finansijske provere i morali su da daju otiske prstiju na proveru.

Christie Werts Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Beba 16 meseci nije imala ime

Prošlo je 16 meseci od početka procesa hraniteljstva u septembru 2021. do završetka usvajanja u januaru 2023. godine.

Tokom ovog perioda, beba nije imala ime. Njegova biološka mama mu nije dala nijedno ime pre nego što je umrla, ali je navela da se preziva Verts.

- Bio je poznat kao "Beba Verts" 16 meseci čak i u sudskim papirima - otkrila je Kristi.

Iako biološka mama godinama nije razgovarala sa Veslijem, a nije čak ni koristila njegovo prezime tokom njihovog braka, želela je da dečak ima to prezime.

Kristi veruje da je to bio signal.

- Mislim da je u toj bolnici znala koliko je zaista bolesna. Već joj je dvoje dece oduzeto, a još dvoje na čuvanju, i mislim da je pokušavala da ostavi znak da treba da mi uzmemo ovo dete - istakla je Kristi.

"Ostareli" tinejdžeri

Dok se sve ovo dešavalo, Vesli i Kristi su takođe razmišljali da dovedu još jedno dete u svoj dom.

- Rekla sam da imamo mesta za još jedno dete i tražili smo da usvojimo 17-godišnjaka, ali kada smo dobili licencu on je već izašao iz sistema usvajanja.

Tinejdžeri koji "stare" dok čekaju porodicu su nažalost uobičajena karakteristika hraniteljstva u SAD. Kongresna koalicija pri

Institutu za usvajanje navodi da je od 19.130 dece koja su prerasla usvajanje 2021. većina ostala bez emocionalne i finansijske podrške neophodne za potporu u životu koju druga deca mogu da dobiju u porodici.

Levi sada ima tu podršku. Kada je njegova papirologija bila završena, preselio se sa roditeljima i braćom i sestrama—Ostinom, Dakotom, Megan, 21, i Vensom, 15— nazad u Ohajo.

Srećno do kraja života

Beba je rođena prerano, imao je oko dva kilograma i u početku je imao nekih problema.

- Imao je dosta problema sa rukama. Šake su bile čvrsto stisnute i nije mogao da ih primakne ustima. Ali ovo je trajalo samo nekoliko nedelja. Sada je dobro, super je pametan. Sada zna da broji do pet i zna mnogo boja - ponosno je istakla Kristi i dodala da ona i Vesli nameravaju da Leviju kažu odakle je došao kada za to dođe vreme.

Kada je podelila Levijevu priču na društvenim mrežama, rekla je da je reakcija bila pretežno pozitivna, ali se često pojavljivao jedan komentar: „Ne zaboravite da pomenete njegovu biografiju".

- Nemamo interesa da je izbrišemo. Naravno da će on znati za nju i njeno sećanje će biti deo njegovog života, a mi smo i dalje u kontaktu sa tetkom i dedom. Oni će objasniti kada bude mogao u potpunosti da shvati da nije došao iz mog stomaka i imaće svog polubrata i sestru da ga podrže kroz to, kao i mi i njegova druga braća i sestre - objasnila je Kristi daodavši da Levija sada najviše zanimaju njegove igračke i kamioni.

- Mislim da smo jednu lošu situaciju pretvorili u ljubavnu priču. Sve smo to uradili za decu, za Levija, i želeli smo da naša deca imaju svog brata i sestru - zaključila je Kristi.

Ona.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Šta bi dojilja trebalo da jede

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari