• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Sin (8) je počeo da se plaši svega, od prelaska ulice do igre sa drugarima. Šta da radimo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Svaki roditelj se trudi da svoje dete vaspita tako da se ne plaši nikoga i ničega. Treba hrabro da korača kroz život, uzdignute glave, ali ponekad to i nije tako lako.

Svako dete je individua za sebe i nikad se ne zna kako će koja situacija na njega uticati i kako će prihvatiti određene stvari. Tako se nama jedna mama javila sa sledećim problemom.

Naime, kako nam je opisala, njen sin (8), koji je drugi razred, počeo je odjednom da se plaši svega: kada prelaze ulicu, čvrsto je drži za ruku, kada ga drugari pozovu da se igraju, on beži od lopte i ne sme da je uhvati. Ponekad je tako iznuren da hoda povijene glave. Probali su, kaže, da pričaju sa njim, ali on kaže da je sve u redu. Pitali smo stručnjaka šta treba da se preduzme u ovoj situaciji.

- Savetuje se razgovor sa dečjim psihologom ili psihoterapeutom. Na prvi susret je potrebno da dođu roditelji i dete, kako bi se detaljnije upoznali sa uzrokom novonastalog problema. Potrebna je podrška roditelja na upoznavanju (prvom susretu) kako bi se dete opustilo i govorilo iskreno o svim strahovima koji ga muče - kaže edukator za decu i roditelje Marija Apostolović.

Nadamo se da će stručno lice pomoći u ovom neobičnoj situaciji i da će mali dečak nastaviti život sasvim normalno, bez bojazni.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako sprečiti nastanak karijesa?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica