• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Dete (5) ne voli baku, majku mog muža. Kako da utičem na to i izbegnem neprijatne situacije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 6
Roditelji pitaju, devojčica i baka Foto: Shutterstock

Kako deca odrastaju, različito prihvataju članove šire porodice. Ukoliko, na primer, nisu naklonjeni jednoj baki ili jednom dedi, to može biti prolazna faza za dete, a za roditelje može biti i izvor neprijatnosti. Takvo iskustvo sa nama je podelila jedna zabrinuta mama:

Dete (5) ne voli baku, majku mog muža. Kako da utičem na nju, da izbegnem neprijatne situacije?

Odgovor na ovo pitanje dala je Tijana Nenadović, dečji psiholog:

- Po načinu na koji ste pitanje formulisali, čini se da u ovoj situaciji u fokus stavljate vašu emociju, to jeste, neprijatnost koju doživljavate povodom antipatije koju dete ispoljava prema baki. Iako je vaša emocija razumljiva, ipak bih pre ukazala na višestruke dobiti od toga da fokus pomerite sa vaše emocije upravo na zainteresovanost za to zašto devojčica ne voli baku - kaže naša sagovormnica i dodaje:

- Pre svega, podržavanje iskazivanja osećanja veoma je važno za razvoj emocionalne inteligencije koja je između ostalog odgovorna i za to kako opažamo tuđe i upravljamo sopstvenim emocijama. Za razvoj emocionalne inteligencije ključna je empatija. Da bi dete moglo da reguliše svoje emocije, mora ih prvo razumeti, a vaša uloga jeste da validirate i prihvatite sve njene emocije i pomognete joj da ih razume. To je važno jer na taj način šaljete jasnu poruku da su sve emocije dozvoljene, nijedna nije zabranjena, ali koristite priliku da je naučite da ipak neki načini ispoljavanja određenih emocije jesu (poput udaranja, guranja, bacanja, vređanja…). Tako postavljate granice neprivatljivom ponašanju istovremeno dajući detetu alternativu, učeći je kako da na prihvatljiviji način ispolji svoju negativnu emociju i koji je kontekst za to primeren. Dakle, umesto da je na silu terate da baku zavoli ili da se pretvara u bakinom okruženju, ispitajte šta joj se kod bake ne sviđa, šta je to u bakinom izgledu ili ponašanju što u njoj budi neku od negativnih emocija kao što na primer strah ili gađenje. Tako joj šaljete poruku da su njena osećanja važna, a ako su važna njena, važna su i bakina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prepoznati prve simtome dijabetesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Marina

    7. novembar 2023. | 12:52

    Interesantno da je bilo dosta ovakvih tekstova i uvek se ne voli očeva majka, baka sa očeve strane. Ovo je za jednu dublju analizu. Ko utiče na dete???

    Podelite komentar

  • Mima

    7. novembar 2023. | 15:06

    Vazno je kolika je bakina ljubav prema detetu.Moja svekrva nije volela moju cerku I ako sam je dobila posle 6 godina lecenja.A ja nikad nisam uticala na dete da ne voli I postuje majku svog oca.Ziveli smo u istoj kuci rucali za istim stolom,nikad joj nije kupila cokoladu a o necem skupljim I da ne pricam.A volela je unuka od cerke.I zivot bi za njega dala kad bi moglo.Zasto je to tako ja stvarno neznam.

    Podelite komentar

  • Olgica

    7. novembar 2023. | 14:08

    Današnje snaje nemaju domaće vaspitanje. Uče ih mame da mrze svekrve .Posle uče svoju decu da nevole tatinu mamu nego samo njenu djubrad jedna navaspitana.

    Podelite komentar