• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako muzika utiče na kognitivni razvoj deteta: Od sticanja veština za matematiku do veština pisanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako muzika utiče na dete u zavisnosti od njegove starosne grupe?

  • 0
Deca, dete, vaspitačica, vrtić  zabavište, Foto: Shutterstock

Roditelji instinktivno koriste muziku da smire decu, izraze ljubav, radost i da komuniciraju sa njima. Ove prirodne instinkte možete nadgraditi tako što ćete naučiti kako muzika utiče na razvoj deteta i time im poboljšati društvene veštine.

Studija iz 2016. godine rađena na "Institutu za mozak i kreativnost" na Univerzitetu Južne Kalifornije otkrila je da muzička iskustva u detinjstvu zapravo mogu ubrzati razvoj mozga, posebno u oblastima usvajanja jezika i veštine čitanja.

Učenje sviranja instrumenta može poboljšati matematičko učenje, pa čak i povećati rezultate na testovima. Ali akademsko postignuće nije jedina prednost muzičkog obrazovanja i izlaganja.

Muzika podstiče sve oblasti dečjeg razvoja i veština neophodnih za školsku spremnost, uključujući intelektualnu, socijalno-emocionalnu, motoričku, jezičku i opštu pismenost.

Muzika spaja telo i um, "terajući" ih da rade zajedno. Izlaganje dece muzici tokom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja reči.

Ples uz muziku pomaže deci da izgrade motoričke veštine, istovremeno im omogućavajući da vežbaju samoizražavanje. Takođe, muzika pomaže u jačanju veština pamćenja.

Pored razvojne koristi, muzika nam donosi radost.

Novorođenčad i muzika

Tiha pozadinska muzika može biti umirujuća za bebe, posebno tokom spavanja. Pevajte jednostavne, kratke pesme. Pokušajte da smislite jedan ili dva reda o kupanju, oblačenju ili jelu koje biste im pevali dok obavljate ove aktivnosti.

Mala deca i muzika

Deca vole da plešu i kreću se uz muziku. Ključ za muziku za mališane je ponavljanje, koje podstiče jezik i pamćenje. Glupe pesme zasmejavaju mališane. Pokušajte da otpevate poznatu pesmu i ubacite smešnu reč umesto tačne. Neka deca reprodukuju ritmove pljeskanjem ili tapkanjem po predmetima.

Dete i muzika Foto: Shutterstock

Predškolci i muzika

Predškolci uživaju u pevanju samo da bi pevali. Nisu samosvesni u vezi sa svojim sposobnostima, a većina je nestrpljiva, pa  dozvoli da im glas "urla". Vole pesme koje ponavljaju reči i melodije, a koje pevaju o poznatim stvarima kao što su igračke, životinje, aktivnostima u igri. Takođe vole igre prstima.

Deca školskog uzrasta i muzika

Deca školskog uzrasta počinju da izražavaju svoje naklonosti i nesklonosti različitim vrstama muzike. Ne postoji loša strana u zbližavanju dece i muzike kroz zabavne aktivnosti.

U mogućnosti smo da uživamo u blagodetima muzike od trenutka kada smo rođeni. Od čistog zadovoljstva slušanja umirujućih zvukova i ritmičkih harmonija, do sticanja novih jezičkih i društvenih veština, muzika može da oživi i obogati živote dece i ljudi koji brinu o njima, prenosi "Brighthorizons".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica