• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Sin (9) besni kada gubi u fudbalu, svađa se sa sestrom. Da li nam treba pomoć profesionalca?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Roditeljima je često teško da se nose sa eksplozivnim i ljutitim ponašanjem dece, ali razumevanje zašto se ponašaju ovako može pomoći. Problemi sa besom kod dece se često dešavaju zato što ne znaju kako da se nose sa svojom frustracijom ili drugim neprijatnim osećanjima. Još nisu naučili veštine za rešavanje problema bez uznemirenosti.

Što duže ignorišete problem, to on biva veći, a ljutnja se može ispoljavati na različite načine.

Polako ta ljutnja prerasta u bes koji se mora nekako iskaliti. Nije neuobičajeno da deca koja imaju problema sa držanjem emocija u sebi izgube kontrolu i usmere svoje nezadovoljstvo na bližnje, vrišteći, bacajući opasne predmete ili udarajući i grizući. To može biti i zastrašujuće, stresno iskustvo za sve članove porodice.

Jedan roditelj nam se javio ovim povodom i upitao kako da pomogne svom sinu.

- Naš sin ima devet godina i jako se ljuti kad izgubi, pogotovo kad igra fudbal. Na treningu traži da igra uvek sa jačom ekipom da bi pobeđivao, a ako ga izaberu u lošiju ekipu, on počne da plače, da udara nogama u zid, da besni. Za to vreme sva druga deca ga gledaju sa čuđenjem. Ima stariju sestru koja ima 17 god i sa njom se često svađa. Da li nam je potrebna pomoć profesionalaca - pitao je otac dečaka.

Na pitanje za Ona.rs odgovara Jelena Krstić Anđelković, dečiji psiholog, psihoterapeut.

- Svako "neadekvatno"ponasanje ima svoju "pozadinu" i nikada se javlja slučajno. Takođe svako "neadekvatno" ponašanje treba kad god je moguće proveriti sa profesionalcem. Kontakt sa stručnjakom nama kao roditeljima daje jasnoću, podršku i usmerenje i kao takav može biti preventivan i terapeutski, a nikada kontraproduktivan. S obzirom na ponašanje koje ste opisali, kod deteta postoji verovatno dublji problem koji proizilazi iz porodične dinamike, a koji roditeljima nije vidljiv, otud i pomoć stručnjaka. Kako se postaviti u ovoj situaciji? Dok čekamo na termin kod psihologa, izdržati detetovo nezadovoljstvo, pomoći detetu da prihvati neuspehe, kroz razgovor i prihvatanje da nije savršeno, već kao takvo dovoljno dobro i vredno - počinje ona.

Dalje objašnjava da fudbal nema nikakve veze sa ovim, niti je odatle sve krenulo. Postoji neki problem u školu, sa prijateljima, u porodici, nešto što je u njemu stvorilo potrebu da se dokaže, da bude prepoznat kao vredan. Ovim ponašanjem projektuje samo jedno, a to je nesigurnost.

- Povod za ovakvo ponašanje može biti dublji i složeniji, a može biti i površniji. Tek daljim radom i analizom možemo sa preciznošću iznositi neke zaključke. Oklevamo da odvedemo dete kod profesionalca, a za mnoge kurseve, jezike, radionice i školice nismo ni razmišljali. Dok god negujemo kult uspešnosti kao imperativ u društvu, imaćemo i ovakve probleme kod dece - zaključuje Jelena

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako detetu pregledati kičmu kod kuće?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari