• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Citati Trejsi Ševalije uče nas da cenimo više dragocene trenutke svakodnevice, ali i uživanje u dobrom štivu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle uspeha romana "Devojka sa bisernom minđušom" nastavila je da objavljuje bestselere

  • 0
Izložba Vermerovih slika u Amsterdamu Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Trejsi Ševalije je, bez sumnje, najpoznatija po svom izuzetno uspešnom romanu "Devojka sa bisernom minđušom" (1999), koji genijalno kombinuje istorijske činjenice sa maštom, kako bi preneo priču koja stoji iza istoimene slike holandskog slikara iz 17. veka, Jana Vermera.

Film koji je režirao Piter Verber inspirisan ovom knjigom dobio je tri Oskara u različitim kategorijama 2004, i ovenčan je brojnim drugim nagradama za filmska ostvarenja.

Posle uspeha romana "Devojka sa bisernom minđušom" nastavila je da objavljuje bestselere: "Pali anđeli", "Dama i jednorog", "Plameni sjaj", "Izuzetna stvorenja", "Poslednji begunac", "Plodovi na vetru" i "Jedna nit".

Ova britansko-američka književnica rođena je 19. oktobra 1962. godine u Vašingtonu, a zahvaljujući delima koja stavara njeno ime postalo je poznato celoj planeti.

Njeni citati uglavnom se tiču svakodnevice u kojoj pronalazi pregršt metafora. Tiču se gledanja na život, ljubavi, mode i naravno knjiga.

1. "Tako si miran i tih, nikad ne kažeš. Ali postoje stvari u tebi. Ponekad ih vidim kako se kriju u tvojim očima."

2. "Dramatični su ti mali svakodnevni događaji iz života, i ako ih stavite u okvir, odjednom postaju mnogo veći i važniji nego što ste ikada zamišljali."

3. "Ne pišite o onome što znate - pišite o onome što vas zanima. Ne pišite o sebi - niste zanimljivi kao što mislite."

4. "Mlađe žene imaju tendenciju da budu zauzetije, nose više slojeva i više šminke. Ne znam da li je to zato što su starije žene samopouzdanije, ili nam jednostavno više nije stalo. Ali taj svedeni pristup je isti sa rečenicama koje pišem; izbacujem prideve i priloge i svodim opis na minimum."

5. "Kako starim, svakog jutra koristim manje nakita - ogrlicu ili minđuše, a ne oba; moja odeća postaje bazičnija - manje boja i jednostavnijih krojeva; i moja šminka je isto osnovna."

6. "Stajala sam pored vatre, svi oko mene tako veseli, i pomislila sam kakvo sam ja čudno stvorenje, čak i ja to znam. Previše prostora i uplašena sam, premalo i uplašena sam. Za mene zaista nema udobnog mesta - previše sam blizu vatre ili predaleko. Iza."

7. "Čitanje vas može odvesti na mesta na kojima nikada niste bili."

8. "Knjige i vrata su dve iste stvari. Otvorite ih i ulazite u potpuno drugi svet."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica