• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Molitve za zdravlje iz Manastira Tumane: Na današnji dan se presvlače mošti Svetog Jakova Tumanskog

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnost

  • 2
Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Na devetu godišnjicu obretenja, danas, 21. oktobra, biće presvučene mošti Svetog Jakova Tumanskog. U navečerije Tomindana sa svetih moštiju skinuta je stara odežda, čiji će delići na dan praznika biti podeljeni vernom narodu na blagoslov.

Od 2017. godine, kada je kanonizovan na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog sabora, Srpska pravoslavna crkva ga proslavlja kao svetitelja - prepodobnog Jakova Novog Tumanskog. Kao datum proslavljenja određen je 21. avgust (8. avgust po julijanskom kalendaru), kada se proslavlja i Sveti Zosim Tumanski.

Prepodobni Jakov (u svetu Radoje Arsović) rođen je 1894. Godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Posle osnovnog obrazovanja, željan nauke i saznanja otisnuo se iz domovine u francusku, gde je uspešno završio studije i stekao dva doktorata. Jedan iz oblasti filosofije na Sorboni u Parizu, a drugi iz oblasti prava u Mompeljeo. Radio je kao službenik u diplomatiji kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

A onda je tridesetih godina prošlog veka našao u Vrnjačkoj Banji kada je čuo propovedi vladike Nikolaja i sveštenstva. Napustio je službu i svetovni život i došao je kod vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik.

Kažu da je tada vladika pred okupljenima zapovedio Radoju da ukloni sa staze pseći izmet. Dvostruki doktor nauka, bez gordosti i sujete, u smirenju i poslušnosti odmah je učinio kako mu je vladika zapovedio. Posramili su se od stida mnogi monasi a zadivljen vladika prihvatio je Radoja, budućeg Svetog Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog.

Pre drugog svetskog rata, bio je urednik Hrišćanskog misionara, a pred sam rat i u toku njega, bio je vatreni propovednik vere, ukrašen ravnoapostolnom revnošću. Stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Predvideo je oba bombardovanja Beograda, bombardovanje manastira Žiče i dr. U toku rata živeo je u manastiru Ljubostinji, gde je upamćen kao veliki podvižnik. Mučen od komunista, ispovednički se upokojio, nakon žćestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumanu. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine. Od tada, njegov grob bio je stecište bogomoljaca, sveštenika, monaštva i vladika.

U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti. Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

Na današnji dan je veoma važno da se pomolite ovim svecima za svoje zdravlje. Ovo su dve molitve koje treba pročitati.

Prva molitva

Prepodobni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, životom svojim na zemlji posvedočili ste Hrista. Odričući se od privremenih blaga, nasledili ste večna. Tajnom bogomislija osveštali ste sebe. Slobodom svojom izabrali ste Carstvo Božije, radi koga pretrpeste sve nedaće života. Stekavši smelost, kao prijatelji Gospodnji i sažitelji svetih u Raju, i nas nedostojne spomenite, da u danu večnoga suda, sa poslednjima obretemo milost Božiju. I u vreme zemnoga bivstvovanja našeg, naučite nas primerom svetim, kako da pravilno ispovedamo istinitoga Boga i živimo kako je ugodno NJemu, slaveći ga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Druga molitva

O čudesni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, molitveno zastupite sve one koji vam pritiču sa ljubavlju, znajući da ste stekli smelost pred Bogom. Ne otpustite bez utehe, nikoga od malih Hristovih slugu, koji vam vape, stradanjima i bolestima mnogim ophrvani. Darujte im po blagodati kojom vas ukrepi Gospod, da utešeni i ohrabreni dođu do poznanja istine i postanu udeonici stada odabranoga. Da utelovljeni u svetim tajnama zajednici Crkve, naslede večna dobra i naslađuju se gledanjem lica Božijeg, slaveći i u vreme zemnoga života, Boga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Boža zemunac

    21. oktobar 2023. | 12:37

    SLAVA I MILOST SVETOM JAKOVU I SVETOM ZOSIMU. AMIN.

    Podelite komentar

  • Natasa Krstic

    22. oktobar 2023. | 12:40

    Da ne budem sebicna ali bih volela prohodati,ne mogu vise

    Podelite komentar