• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za roditeljstvo otkriva da su najuspešnija deca „zdravi borci“: Evo šta uvek rade njihovi roditelji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presudan je osećaj ljudske vrednosti

  • 0
racisoidno roditeljstvo dete majka Foto: Shutterstock

Roditelji po pravilu žele da njihovo dete bude uspešno. Ali u svemu tome je potrebno da ih odgajaju da budu ih „zdravi borci“, kaže istraživačica roditeljstva i autorka Dženifer Breheni Volas.

Zdravi borci su otporni i samomotivisani da uspeju, ali ne veruju da njihova dostignuća određuju njihovu ljudsku vrednost.

Oni su u suprotnosti sa većinom današnjih tinejdžera, koji su bili bačeni u hiperkompetitivno okruženje u školi, sportu i drugim vannastavnim aktivnostima. Volas naglašava da ovu elementi povećavajući njihovu stopu anksioznosti i depresije.

Žrtve „toksične kulture postignuća"

Deca koja se suočavaju sa sve većim pritiskom da uspeju su žrtve „toksične kulture postignuća“, kaže Volas za "CNBC". O ovoim fenomenima pisala je u knjizi „Nikad dovoljno: kada pritisak na postignuće postane toksičan - i šta možemo da uradimo povodom toga".

Tokom tog procesa, Volas je otkrila da je anksioznost roditelja zbog uspeha njihove dece - suočene sa sve većom konkurencijom - pokretačka snaga sve veće krize mentalnog zdravlja tinejdžera.

A kada roditelji redovno izražavaju zabrinutost u vezi sa rezultatima kao što su ocene ili sportski trofeji, to šalje potencijalno štetnu poruku njihovoj deci: oni se vrednuju samo zbog svojih dostignuća.

Evo kako umesto toga odgajati decu koja imaju zdrava stremljena, kaže Volas.

Dete ljutnja roditelj porodica roditeljstvo Foto: Shutterstock

Magična reć - "bitnost"

Kroz razgovora sa hiljadama roditelja - a u nekim slučajevima i sa njihovom decom - Volas je otkrila da oni sa najzdravijim uspehom dele psihološku osobinu koja se zove "bitnost".

- Bitnost je „ideja da osećate da vas porodica, prijatelji i zajednica cenje zbog onoga što ste duboko u svojoj srži i da se na to oslanjate da dajući značajnu vrednost svojoj porodici, školi, zajednici - kaže Volas.

Konkretno, Volas je pronašla korelaciju između zdravog nivoa tinejdžerskog samopoštovanja i osećanja „kao da su važni njihovim roditeljima, da su važni i značajni“. To je osećaj koji želite da sprovedete kao roditelj, dodaje ona.

Prema istraživanju koje je sproveo dečji psiholog sa Harvarda Ričard Vajsbord, deca dobijaju više samopouzdanja ako ih roditelji poznaju i razumeju nego od direktnih pohvala. Dakle, razmotrite teme razgovora koje najčešće iznosite sa svojom decom. Pomerite ravnotežu sa ocena i više ka hobijima i interesovanjima za koje se čini da vašoj deci zaista donose najviše radosti.

U nekim slučajevima, Volas je naišao na tinejdžere koji su verovali da su važni - njihovi roditelji su im to redovno govorili - ali nije imao mnogo dokaza iz spoljašnjeg sveta da je njihov doprinos bitan.

- „Poznavajući njihove prednosti, znajući u čemu su dobri i pomažući im da iskoriste te prednosti da prevaziđu slabosti - kaže Volas i dodaje: - I takođe, kako iskoristiti te snage da ostvarite uticaj kod kuće, u školi i u široj zajednici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Sine Stensland i Dr Melisa Brajmer - svetske ekspertkinje o mentalnom zdravlju dece i mladih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica