• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedini preživeli sin Vuka Karadžića imao je šansu za velikim promenama, ali su "đavolja posla" ipak pobedila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svi su polagali visoka očekivanja u ovog mladića, a ipak je umro u skoro totalnoj anonimnosti

  • 0

Vuk Stefanović Karadžić je sa suprugom Anom Kraus imao 11-oro dece, među kojima je i bio i jedini preživeli sin, Dimitrije.

Dimitrije je rođen u Beču 1836. godine i dete je u koje su svi polagali nade da će krenuti velikim stopama, kao i njegov otac.

Koliko je poznato, Dimitrija je odlikovala inteligencija i marljivost još od ranog detinjstva, ali dobar početak u njegovom slučaju, nije značio i dobar kraj.

Velika nada, ali jaki poroci

Iako su polagali nade, to je donekle bilo kratkog roka, jer je Dimitrije živeo u senci moćnog i poznatog oca i talentovane sestre. Ipak, srpski prosvetitelj bio je poznat kao posvećen i brižan otac, pun ljubavi za svoju decu. Zato je oduvek gledao da im omogući školovanja u najboljim obrazovnim institucijama.Tako, Dimitrije je školovanje nastavio na najboljim vojnim akademijama u Austriji, Nemačkoj i Holandiji, te je postao jedan od najsvestranijih i najobrazovanijih oficira tog vremena.

Kada se posle školovanja vratio u Srbiju, verovali su da naslednik Vuka Karadžića takođe nosi velike promene za našu zemlju. Bio je mlad, inteligentan, školovan i ambiciozan, talentovan za tehniku.

Iako je bio okružen ljubavlju i pažnjom, Dimitrije je bio i "manjkave ličnosti". Još tokom školovanja, "dočepali"su ga poroci, te je vreme provodio kockajući se i opijajući. To ga je "bacilo" u velike dugove.

Ova situacija se prenela i u Srbiju, gde je čak i knez Mihailo iskazao čuđenje zbog ponašanja mladog oficira. Kako je vreme  prolazilo, Dimitrije je sve češće izazivao skandale, zapuštao svoje oficirske dužnosti, i nije pokazivao nikakav interes za dalji napredak.

Vuk je pokušao da ga razume i da mu pomogne, izmirujući sva njegova dugovanja, nakon čega bi ga učio da štedi i da živi skromnije. Međutim, njegova dobrotvornost je samo pogoršala situaciju, jer je Dimitrije počeo da zloupotrebljava očevu ljubav i nastavio da troši novac na razuzdani provod, pijanke i kocku.

Dimitrije_Karadzic_i_Janko_Vukomanovic_1877, Vuk Stefanović Karadžić Foto: Narodni Muzej

Odnos sa sestrom i misterija koja ostaje neotkrivena

Činjenica da su on i njegova mlađa sestra Vilhemina Mina, rođeni istog dana samo osam godina razlike, bila je dovoljna da u svom bratu Mina vidi polovinu sebe, naročito jer se kroz čitavo detinjstvo opraštala sa braćom i sestrama, koji su umirali jako mladi, jedan po jedan.

Njen odnos prema Dimitriju bio je skoro pa majčinski, zbog čega je često opraštala i njegove ispade i ucene.

Nakon Vukove smrti, odnos između Dimirtija i Mine se naglo pogoršao. Kada je došlo vreme da se raspodeli očeva imovina, Dimitrije je želeo da prenese sve što je otac pisao u Beograd i da ih odštampa, iako je Vukova poslednja želja bila da rukopisi ostanu u Mininim i majčinim rukama i da one lično time raspolažu.

Kada se Mina pobunila protiv takvog čina, Dimitrije joj je pripretio da je može lišiti srpske penzije. Ubrzo su odnosi između brata i sestre zahladneli, a Dimitrije je nastavio sa svojim poražavajućim strastima, praveći ogromne dugove i prodajući imanja koja su pripadala njihovom ocu.

Odbijao je da se dozove pristojnom životu i nastavio da se ponaša neodgovorno, čak i nakon što mu je oduzeta profesura na Vojnoj akademiji i kada je morao da napusti otadžbinu i ode u Rusiju.

U Rusiji je živeo gotovo na ivici egzistencije, provodeći dane između pvoremenih poslova i niskih strasti. Pojedinci su govorili da je dobio vanbračnog sina u jednioj usputnoj ljubavi, a za njega se smatralo da je jedini preživeli potomak velikog Vuka.

Osim povremenih spomena zbog skandala, o njegovom stvarnom životu u Rusiji se malo zna. Pod velom misterije ostali su i njegovi poslednji dani života. Smatra se da je umro krajem 1883. godine u Sankt Peterburgu i to na osnovu pisma koje je Mina dobila nekoliko meseci kasnije.

Da je umro u teškoj bedi govori i činjenica da do danas nije poznato gde se zaista nalazi njegov grob, navodi "011info.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ćerki Vuka Karadžića i muzi Branka Radičevića, posvećena izložba "Vilhemina Mina Karadžić" U BGB

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica