• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Astrofizičarka dr Tijana Prodanović dala odličan savet nastavnicima fizike: Ovako đacima približite gradivo

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Najvažnije je da fiziku sagledaju kroz život oko sebe i da na časovima nadograde svoje empirijsko znanje"

  • 1
dr Tijana Prodanović privatna arhiva

Dr Tijana Prodanović iz Novog Sada radi kao vanredni profesor na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i kao naučnik mašinskog učenja u startap-u Wonder Dynamics u Novom Sadu.

Široj javnosti je verovatno poznatija po svom korisničkom imenu na društvenim mrežama - @drcosmicray.

U razgovoru sa njom za Ona.rs saznali smo da je svemir zanimao odmalena i da je još tada želela da svoje interesovanje da pretvori u karijeru. Osnovne studije astrofizike završila je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, nakon čega je otišla na petogodišnje doktorske, kako kaže, u suštini spojene master i doktorske studije, na Univerzitet Ilinoisa u Uraba-Šampejnu.

Svoje društvene mreže koristi da svima približi nauku, kako bi ona školskoj deci prestala da bude "bauk". U jednom od poslednjih objava na "Instagramu" obradila je temu pristupa fizici sa kojom se đaci prvi put sreću u šestom razredu osnovne škole.

Podelila je korisnu vežbu i za nastavnike fizike i za učenike.

- Pade mi danas nešto na pamet u razgovoru sa sestrićima (13 i devet godina) o fizici, što mislim da bi mogla biti korisna vežba i za nastavnike fizike i za učenike koji prvi put dobijaju fiziku. Šta mislite? Je l’ bi ovako nešto pomoglo da ne zaborave sve što su već iz života znali? Takođe, predlog i za roditelje dece gde jedno ima fiziku, a drugo još nema, da probaju sličan eksperiment. Pišite u komentarima kakva su vam iskustva - napisala je dr Prodanović na "Instagramu" uz video-objavu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Tijana Prodanovic (@drcosmicray)

- Evo jedan predlog za sve nastavnike fizike osnovnih škola. Na prvom času u šestom razredu, znači tek kad dobiju fiziku, pitajte decu da vam objasne svaki od koncepata koje ćete ih učiti tokom tih par godina. Dakle, šta je brzina, šta je ubrzanje, šta je sila, šta je pritisak, šta je energija, šta je gravitacija, i slušajte šta će da vam kažu. Znači, kao ono u "Kefalici", kad deca ne znaju tačno nešto, ali nekako znaju iskustveno. Zato što sve te stvari deca već znaju, imaju iskustvo. Onda im recite da to negde zapišu. Onda kada budete učili te koncepte na času, kada počnu definicije, kad počnu formule, uvek se vraćajte na to što su uvek i znali. Oni kad počnu formalno da uče nešto nekako zaborave i ono što su ranije znali - savetuje dr Tijana Prodanović.

Dakle, najvažnije je da fiziku sagledaju kroz život oko sebe i da na časovima nadograde svoje empirijsko znanje.

Deca postavljaju najpronicljivija pitanja kako bi otkrila kako funkcioniše svet, kao što je "zašto je nebo plavo?" ili "kako lete avioni?". Uživajte u diskusiji o ovim pitanjima sa njima i pokušajte da odgovorite najbolje što možete, a da kasnije to nadograđujete definicijama i nešto ozbiljnijim, školskim pristupom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sestre Marija i Marina Gobović o roditeljstvu i deci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Nastavnik

    11. novembar 2023. | 19:59

    Njih ništa ne zanima sem budalaština i pakosti.

    Podelite komentar