Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca uče iz frustracije i neuspeha: Ne budite roditelj koji ih čuva od svih neprijatnih osećanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trebalo bi da poštujete pravo deteta da ima svoj unutrašnji svet i da neke misli drži u "tajnosti"

  • 0
dete, roditelj, porodica, majka, krevet

Foto: Pexels/Arina Krasnikova

Biološki smo programirani da štitimo svoje potomstvo od svih mogućih nevolja koje ga čekaju u eksternom svetu, no da li postoji granica u pokušaju zaštite? Psiholozi smatraju da i te kako postoji.

Naime, koliko god roditelji bili dobronamerni u svojoj protektivnosti, to je mač sa dve oštrice jer deca mogu da odrastu nedovoljno adekvatna da se snađu sama u "divljini" društvenog života.

A kako prepoznati da li ste jedan od ovih roditelja? Zapamtite, nekad je najteže pogledati u sebe, ali samo onaj koji "progleda" može da se promeni.

1. Pokušavate da rešite sve probleme svoje dece

Kada se pojave poteškoće, protektivni roditelji brzo preuzmu kontrolu da bi se uverili kako njihova deca nisu osetila nikakvu neprijatnost.

Umesto da podučavaju svoje dete kako da se snađe u nekom problemu, oni odmah kontaktiraju nastavnike i direktore škole kako bi rešili čak i najmanje probleme.

Deca mnogo uče iz neuspeha i frustracije, ali previše zaštitnički roditelji ih obeshrabruju da se uključe u bilo koju aktivnost koja može da dovede do bilo kakvih neprijatnih osećanja.

2. Preterano ste saosećajni kad stvari ne idu dobro

Sjajno je kada deca dele svoja osećanja sa nama, ali moraju da nauče kako da se nose sa tugom, besom i sukobima. Pomozite detetu da nauči da prihvati i prevaziđe teške situacije. Budite tu za njega u porazu, ali naučite ga da je poraz neizbežan deo života, a ne nešto "što se samo tad desilo i neće više".

Druga deca imaju veliki uticaj na vaše dete i primamljivo je obeshrabriti detetov kontakt sa decom koju smatrate neprihvatljivim. Ali mladi moraju sami da shvate ove stvari i nauče šta zaista znači biti prijatelj. Naravno ovo ne važi za osobe koje na neki način ugrožavaju sigurnost i bezbednost vašeg deteta.

Previše zaštitnički roditelji su stalno zabrinuti za dobrobit svog deteta i u beskraj razgovaraju sa supružnikom, drugim roditeljima i profesionalcima tražeći uverenje da je sve u redu.

3. Nametljivost

Budući da su veoma oprezni u pogledu dobrobiti svog deteta, ovi tipovi roditelja žele da znaju sve o tome šta se dešava sa njihovom decom, bilo da odgajaju sedmogodišnjaka ili sedamnaestogodišnjaka.

Oni ne poštuju pravo svog deteta da ima unutrašnji svet i da zadrži neka osećanja i misli u tajnosti.

dojenje, majka, ćerka, ljubav, porodica

Foto: Shutterstock/ViDI Studio

4. Očekujete malo 

Ovaj stil roditeljstva dovodi do toga da odrasli zadovoljavaju hirove svoje dece, bez ikakvih recipročnih porodičnih obaveza koje dete preuzima. Dečije misli, osećanja i potrebe su uvek najveći porodični prioritet.

5. Bojite se rizika

Previše zaštitnički nastrojeni roditelji ulažu velike napore da zaštite svoju decu od bilo kakve fizičke pretnje ili neprijatnog emocionalnog iskustva. Ovo dovodi do toga da deca preuzimaju malo rizika jer je cilj njihovih roditelja da se uvek osećaju dobro.

Kao odrasli, znamo da postoje trenuci kada je svet nepravedan, zbunjujući i zao. Deca treba da nauče kako da se nose sa takvim negativnim osobinama na pozitivan način umesto da budu zaštićena od mračne strane života, prenosi "Childrensdayton".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica