• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zagađenje vazduha je najviše u ovo doba: Zato je važno da kontrolišemo šta udišemo u svom domu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vazduh u zatvorenom može biti od dva do pet puta zagađeniji od vazduha napolju

  • 0
Philips Foto: Philips

Zagađenje vazduha je već godinama vladajuća tema.

Kada nakon provedenog dana napolju, konačno uđemo u dom i otvorimo prozore da bismo izluftirali kuću i dopustili vazduhu da prostruji, ne možemo sprečiti da i u naš dom zađe vazduh koji je u ovom zimskom periodu najzagađeniji. Takođe, u zatvorenim prostorijama, u kojima zimi provodimo veliki deo dana, vazduh može biti od dva do pet puta zagađeniji nego napolju; tome doprinose faktori poput duvanskog dima, kuvanja, sveća, grinja i prašine i drugih, kojih često nismo ni svesni.

Često ne obraćamo pažnju na te stvari jer su nam normalne i svakodnevne, ali one i te kako utiču na kvalitet vazduha i boravak unutra. Zagađenje vazduha je najviše u ovo doba, a ono što možemo da uradimo jeste da poboljšamo kvalitet vazduha u našem domu.

Philips Foto: Philips

Spavanje u prostoriji sa zagađenim vazduhom

Ništa ne može nadomestiti nedostatak dobrog i kvalitetnog sna. A, verovali ili ne, na to velikim delom utiče boravak u prostoriji sa lošim kvalitetom vazduha. Nesanice su često posledice boravka u prostoriji sa lošom cirkulacijom vazduha. Zato, kada je vreme da na kraju dana "napunite baterije" jednom dobrom rundom spavanja, vaš organizam prepuštate svemu što se nalazi u vazduhu, do najsitnije čestice.

Glavobolje, ali i ostale nuspojave

Naš organizam često ima "um za sebe", što znači da, iako mi sami možda ne primetimo da nam nešto ne prija, vrlo često će se on oglasiti na svoj način. Takav je slučaj i sa čestim glavoboljama u ovo doba godine. Manjak kiseonika u zagađenom vazduhu nam možda ne znači mnogo u trenutku, ali se postepeno odražava na nas u vidu glavobolja, pada koncentracije, alergija, mučnina, a nekad i vrtoglavica. Stoga je i više nego bitno da telo odmorimo u prostoriji sa što čistijim vazduhom.

Philips Foto: Philips

Kako prečišćivači vazduha utiču na njegov kvalitet

Jedan od odgovora na veliko pitanje o čistom vazduhu bio je i izum prečišćivača vazduha, koji je išao u stopu sa povećanjem koeficijenta zagađenja.

Ovi preparati su nastali sa idejom da se počinje od manjih stvari, ali i veoma bitnih, kao na primer čistijeg vazduha unutar naših domova i zatvorenih prostorija. Njihova svrha je nadmašila klima-uređaje, koji su zaslužni za strujanje vazduha, tako što su koncentrisani na poboljšanje već postojećeg vazduha i njegovo filtriranje.

Kompanija Philips je 1966. godine kreirala prvi prečišćivač vazduha, a danas nudi jedan od najinovativnijih uređaja te funkcije Philips 4000i.

Filteri čine razliku kod prečišćivača vazduha. Konkretno, ovaj uređaj koristi troslojni filter: predfilter uklanja velike čestice poput prašine i životinjske dlake, drugi, patentirani NanoProtect HEPA filter hvata 99,97 odsto čestica od 0,003 mikrona, što predstavlja filtriranje čestica do 100 puta manje od najmanjeg poznatog virusa, pa ste zaštićeni od PM2.5 čestica, bakterija, polena, prašine, alergena iz grinja, životinjske peruti; treći filter uklanja štetne gasove i neprijatne mirise. Osim svega navedenog, ono što ga čini za preporuku jeste i životni vek od čak tri godine.

Mnogi su prepušteni samo osećaju čistog vazduha kada počnu da koriste prečišćivač, a na ovom uređaju imate ekran koji vas u realnom vremenu izveštava o kvalitetu vazduha, te u skladu sa tim podešava se automatski brzina kojom filtrira vazduh.

Ovim proizvodom konkretno možete upravljati uz AIR+ aplikaciju, na kojoj možete podešavati njegov rad, kao i proveravati i dobijati obaveštenja o stanju filtera, kao i o kvalitetu vazduha.

Mir i prijatan san jeste omogućen čistim vazduhom, ali vam zvukovi često mogu smetati u tome, zbog čega je Philips 4000i osmišljen da bude veoma tih pri radu, a naročito noću. Potrošnja je takođe ogledalo ovakvog proizvoda, a u ovom slučaju je ona ekvivalentna jednoj sijalici i to u Turbo režimu, dok je u ostalim režimima potrošnja još manja.

Danas svi brinemo šta ćemo pojesti i popiti, a vrlo malo šta udišemo - dnevno udahnemo u proseku 25.000 puta, čime unesemo oko 14 kilograma vazduha. Vreme je za pametne izbore.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica