• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako vaspitati dete da bude finansijski odgovorno? Važno je naučiti ga razlici između potreba i želja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pomozite im da shvate kako njihovi vršnjaci, mediji, industrija zabave i društvene norme mogu da ih zavaraju da se osećaju kao da su njihove želje, u stvari, potrebe

  • 1
štednja, kasica-prasica Foto: Freepik

Uloga roditelja je kompleksna stvar, mnogi se ostvare u njoj pre nego što postanu svesni svojih nezalečenih trauma i pogrešnih obrazaca ponašanja, a kao što smo već pisali - deca uče po modelu ponašanja, što znači da razvitak njihovih karakternih crta i navika zavisi od vaših. Ukoliko želite da oni budu drugačiji od vas, rešenje nije da im to govorite dok nastavljate da radite isto, već da vi počnete da se ponašate drugačije.

Sad kad smo to razjasnili, hajde da pređemo na naviku koja brine mnoge porodice - kako na vreme naučiti dete da rukovodi novcem? Opet, odgovor nas vodi nazad do vas samih.

A evo i šta kažu psiholozi, koji pristup je najbolji za upotrebu u praksi?

1. Pođite od sebe

Verovali ili ne, oblikujete odnos svog deteta prema novcu na osnovu načina na koji njime rukujete.

Zapitajte se sledeće:

  • Da li previše trošite?
  • Koristite li kreditne kartice za sve?
  • Pravite li plan potrošnje svakog meseca?
  • Kakav je vaš odnos prema novcu, da li štedite ili bahato trošite?
  • Koje poruke šaljete svojoj deci?

Naša deca nas posmatraju, oni znaju kada smo pod stresom i vide kako novac utiče na nas, naše odnose i porodicu u celini. Dovođenje vašeg novčanog stanja u red će vam dati samopouzdanje da im usadite dobre navike za potrošnju.

Sigurno vas je vaše dete mnogo puta čulo kako se žalite jer ne možete nešto da priuštite. Nameće se pitanje, kako saopštiti detetu da ne možete nešto da priuštite a da ono ne stvori averziju prema vama ili novcu? Ili, pak, suprotno -  da ne postane pohlepno?

 Naučite da kažete ne.

Naša deca od rođenja znaju kako da od nas dobiju ono što im treba. Kako rastu, uče i da dobijaju ono što žele i teško im je da shvate reč „ne“.

Važno je da vaše "ne" ne bude pravdanje, ali da bude objašnjeno. Što znači da nakon što izgovorite te omraženu reč morate da objasnite detetu zašto je tako, ali ne i da izražavate kajanje ili grižu savest. 

2. Uključite ih u finansijske odluke

Ovo može zvučati rizično, ali takođe može pomoći vašem detetu da nauči veštine upravljanja novcem tokom ranog života – posebno u teškim vremenima; to ne znači da im dozvolite da samostalno odlučuju o namirnicama ili odmoru. Poželjno je da sednete kao porodica i da im kažete koliko zarađujete, a zatim da napravite spisak vaših troškova kako bi mogli da vide da ne postoji uvek „dodatni“ novac za naručivanje pice, odlazak u bioskop ili kupovinu najnovijeg telefona.

Ako vaša porodica treba da smanji neke troškove da bi postigla cilj (poput štednje za odmor) ili da nadoknadi izgubljeni prihod zbog gubitka posla, bolesti ili povrede, ovo je odličan trenutak da uključite stariju decu u diskusiju o tome gde smanjiti troškove - da li da zadržite pretplatu na ultrakablovsku ili strimujete filmove preko interneta da biste mogli da uštedite?

Uključite ih u ove diskusije i možda ćete biti zaista iznenađeni kreativnim rešenjima do kojih dolaze.

Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

3. Naučite ih razlici između potreba i želja

Potreba se definiše kao sve ono što vam omogućava da živite bezbedno i dostojanstveno. Prilično je jasno da potrebe uključuju stanovanje, hranu, struju, osnovne telefonske usluge, prevoz i zdravstvenu zaštitu. Ali da li je najnoviji mobilni telefon potreban? Možda u vašoj porodici jeste, ali nije tako za svakoga, pogotovo ako govorimo o deci mlađe uzrasti.  Da li je automobil potreban? Zavisi gde živite. Da li su kablovska i internet potrebni?

Kada vam deca kažu šta misle da su želje i potrebe, pitajte ih kako su došli do svojih odluka. Pomozite im da shvate kako njihovi vršnjaci, mediji, industrija zabave i društvene norme mogu da ih zavaraju da se osećaju kao da su njihove želje ustvari potrebe.

Što su svesniji, to više mogu da razmišljaju svojom glavom i donose informisane odluke kada i kako troše svoj novac, prenosi "LSMNN".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako odgajati decu bez ekrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Stole Mitev

    11. decembar 2023. | 12:57

    Nas Brak 💍💍Bogatstvo

    Podelite komentar