• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktorka hitne pomoći podelila spisak od 5 popularnih novogodišnjih poklona koje nikada ne bi kupila detetu

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako imate mališane, kladimo se da Deda Mraz već planira da isporuči bar jedan od ovih predmeta

  • 1

Možda su one kotiraju visoko na listi za Deda Mraza i poklona koji će vaša deca da dobiju za Novu godinu, ali jedna doktorka upozorava na neke od najpopularnijih igračaka koje gotovo da vam garantuju odlazak u hitnu pomoć sa decom tokom prazničnog perioda.

Pedijatrijski lekar hitne pomoći i majka četvoro dece, @dr.beachgem10, podelila je na društvenim mrežama listu od pet stvari koje nikada ne bi ni razmišljala da kupi deci, zbog mnogih jezivih situacija koje je videla i doživela tokom smena na dečjem odeljenju.

Lista, koju u celosti prenosi "Kidspot", počinje jednom od stavki koju uglavnom svi znamo.

@beachgem10 Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency ♬ original sound - Beachgem10

Sve sa baterijom na dugme

- Drže te male pregrade zatvorene sa onim malim, jeftinim šrafovima. I to jednostavno nije vredno toga. Oni bukvalno mogu da ubiju decu i to rade svake godine - ističe doktorka.

Ova stavka nije iznenadila roditelje, koji, čini se, i sami i žele da takve igračke nestanu jednom zauvek.

- Nikad nisam razumeo zašto svaka dečija igračka ima smrtonosnu bateriju u sebi. Otvaram tu stvar, lepim pregradu super lepkom i jednom kada se baterija potroši, bacam tu igračku. Mora da se napravi neki zakon koji će da ih zabrani, posebno u dečijim igračkama -  insistirao je jedan doktorkin pratilac.

Nova godina dete pokloni dečak paketići Foto: Shutterstock

Vodene perle

- Vodene perle za vaze se prodaju i kao senzorne igračke. Njih mala deca mogu da progutaju dok još nisu upile vodu, a da se one potom u organizmu povećaju i izazovu opstrukcije creva. Nemojte nikad da se petljati sa ovim i sa malom decom - upozorava doktorka i naglašava da su jednako opasne i za radoznale kućne ljubimce.

Električni skuteri

- Deca idu prebrzo na ovome. Udare se u neravninu i odlete. Unakaze svoja lica, ruke, glavu. To su loše vesti - kratko je objasnila pedijatar.

Ako vaše dete ima ovo na svojoj listi za Deda Mraza, vreme je da razmislite. Ne samo zbog bezbednosnog upozorenja, već i zato što su ilegalni za upotrebu na većini puteva.

Huver bordovi

- Imamo toliko povreda zahvaljuljuči ovim lebdećim bordovima odmah posle Božića - priznaje doktor i dodaje: - Slome podlaktice i laktove, a ponekad i glavu.

Ali roditelji ne bi trebalo da brinu samo o fizičkim povredama. Oni takođe predstavljaju ozbiljan rizik u kući.

- Huver bordovi bukvalno mogu da zapale vašu kuću - dodaje ona, na šta joj se pridružio jedan od pratialca koji je to i potvrdio u komentarima:

- Učenik iz mog razreda je za Božić jedne godine dobio bord, punila se u garaži, zapalila se, a porodica je izgubila ceo dom i štene.

Trambolina

Decak, trambolina Foto: Shutterstock

- Mrzim tramboline - priznaje doktorka i nastavlja: - One bukvalno održavaju u poslu hitnu pomoć i ortopedski tim.

I pre nego što pomislite da su one koje su skuplje i sigurnije, doktorka ne prihvata nijedan izgovor.

- Nije važno da li ima mrežu, nije važno da li su zakopane u zemlju. Većina povreda se zapravo dešava na trambolini!

Tramboline su jedan od najpopularnijih artikala za kupovinu u ovo doba godine.

- Tako želim trambolinu, ali moj muž bolničar odbija! - nadovezala se jenda osoba u komentarima, na šta je druga ispričala: - Slomila sam članak na mini-trambolinu na božićno jutro!

Koliko bi zapravo zaista trebalo da budemo zabrinuti zbog ovih igračaka?

Dr Semi Hej, ističe, sa druge strane, da iako moramo da budemo pažljivi kao roditelji, ne treba da idemo okolo uplašeni.

- Šta je bolje od osmeha deteta koje dobije savršen poklon - pita se lekar i dodaje da, ako deca ne rizikuju u životu, kako će se ikada nositi u stvarnom svetu?

Ona kaže:

- Iako bi trebalo ozbiljno da razmotrimo savete koje nam je dala lekarka hitne pomoći, takođe treba da budemo i realni. Budite sigurni, ali i dozvolite deci da budu deca. Uverite se da su odeljci za baterije bezbedni i da deca drže labave baterije van usta. Ako igračku koja ima točkove, onda kupite i kacigu i ne počinjite prve probne vožnje na vrhu brda. Isto važi i za trampoline - naučite ih da bezbedno poskakuju na njima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako odgajati decu bez ekrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Sale

    13. decembar 2023. | 09:13

    To me podseti na moju mamu koja je radila u bolnici...nemojte da se sankate-jedno dete izletelo na put,ne idite u šumu bez čizama iako je leto-dete ujela zmija,ne čačkaj nos-dobicete bakteriju otiće vam na mozak,milion stvari o kupanju u bazenu,reci.Svaki novi slucaj nama upozorenje ili zabrana.

    Podelite komentar