• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ima 38 godina i nikada nije želela decu, a sada kada ih želi, možda je kasno

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Međutim, kako je ona sazrevala, zabavan, bezbrižan način života - ispijanje vina i večere, odlasci na žurke, počeo je da bude sve manje zanimljiv. Potraga za udobnošću i sobom postala je dosadna, rekla je

  • 1

Melisa Persling je 38 godina života posvetila sebi i svojoj karijeri. Iako se isprva skrasila, u 30. se razvela. Međutim, kako se 40. približava, spoznaja da je sve možda ipak trebalo da bude drugačije boli kao nikada pre.

U strahu je za svoju budućnost, a ponajviše je plaši činjenica da je za biološku decu i začeće prekasno.

Melisa Persling je nedavno napisala esej za "Business Insider" pod naslovom:"Imam 38 godina i sama sam, a nedavno sam shvatila da želim dete. Prestravljena sam što sam propustila svoju priliku".

Rekla je da su, nakon što je u novembru članak otišao viralno, mržnja i hejt komentari najviše dolazili od strane muškaraca koji su joj govorili da živi sebičnim životom. Persling ima mnogo drugačiji prikaz svoje priče.

Kada je Persling imala 22 godine, udala se za tradicionalnog čoveka i preselila se u seosku zajednicu u Ajdahu, gde je odrasla.

- Želeo je jednostavan život sa decom i domaćim skuvanim obrocima - rekla je ona. Međutim, Perslingova je, uprkos tome što dolazi iz religioznog hrišćanskog odgoja, jasno stavila do znanja svom budućem mužu da ne želi decu.

- U to vreme sam veoma snažno osećala da ne želim decu, da neću biti tradicionalna domaćica. Znala sam da želim da nastavim karijeru. I osećala sam veoma snažno da se to nikada neće promeniti. I pretpostavljam da sam pogrešila.

Persling je rekla da su i ona i njen bivši mislili da ljubav može da pobedi sve, ali posle 10 godina bilo je jasno da su njihove razlike u životnim ciljevima nepomirljive. Persling je rekla da bi postala ogorčena kada bi on tražio večeru ili da mu se opere veš.

- Rekla sam svojim prijateljima i porodici da se nikada više neću udati. Bila mi je potrebna nezavisnost, ispunjena karijera i prostor da zacrtam sopstveni kurs, i nisam mislila da se brak uklapa u tu viziju. Bila sam zadovoljna što gledam u budućnost bez muža, dece ili zamki "tradicionalnog" života“, napisala je.

Međutim, kako je ona sazrevala, zabavan, bezbrižan način života - ispijanje vina i večere, odlasci na žurke, počeo je da bude sve manje zanimljiv. Potraga za udobnošću i sobom postala je dosadna, rekla je.

Kada je napunila 38 godina, teror je počeo da prevlada.

- Bila sam u panici. Zaista sam mislila da ću zauvek biti sama. To me je stvarno uplašilo. Skoro sam napisala članak kao neku vrstu upozorenja drugim ženama. Ne želim da ljudi propuste važne stvari u životu samo da bi uživali, jer ne mislim da će vas to ikada zaista usrećiti - rekla je ona.

U članku je napisala kako oseća da pod hitno mora da pronađe stabilnu vezu i ponovo razmišlja o tome da želi brak i decu.

- Jedva sam sebe prepoznala. Takođe sam počela da se osećam sebično što sam provodila toliko vremena fokusirajući se samo na sebe... Samo moje postojanje je počelo da se čini plitko i šuplje - pisalo je u članku.

U retrospektivi, Persling je verovala da mora da otkrije sebe i da radi za sebe, i trebalo je vremena da se reši prethodne traume.

- Odrasla sam u prilično tradicionalnoj porodici, ali moji roditelji su bili razvedeni. I rekla bih da je to verovatno imalo nekog uticaja na moja osećanja u vezi sa porodicom.

Iako Persling sebe ne smatra feministkinjom, navela je feminizam, delimično, kao razlog zbog kojeg je negativno razmišljala o braku.

- Osećam se neverovatno izdano od feminizma, i ne želim da to svalim na pokret u potpunosti, jer verujem da sami birate… Ali stalno sam bila hranjena ovom idejom da žene mogu sve. Muškarci nam zapravo nisu potrebni... Nekako želim da se vratim nekim od tih nastavnika i trenera i kažem: "Šta ste pod tim mislili? Zato što ne možemo sve da uradimo". Osećam se kao da sam sada na tako drugačijem mestu. I sada sam tako spremna za to. Razumem šta je žrtvovanje braka i šta je sada lepota braka, i mislim da dugo nisam cenila šta znači porodica. Mislim da nisam zaista razumela. Nije me briga da li ću ikada ponovo obući štikle i otići na otmenu večeru. Te stvari nisu bitne. Obećavam mladim ženama da vas to nikada neće usrećiti - iskrena je ona dalje, kako prenosi "Post".

Odabrati da li ćete imate decu ili ne je jedna od odluka koje će vam najviše promeniti život. Međutim, žene i dalje mogu da zatrudne u kasnim 30-im i ranim 40-im, tako da za Melisu nada i dalje postoji.

Dok plodnost žena počinje da opada brže od 30. godine, prirodno začeće je i dalje moguće. Osim toga, postoje alternativni načini za osnivanje porodice - kao što je VTO.

Na društvenoj mreži "X", formalno poznatoj kao "Tviter", mnogi su uverili Melisu da joj još uvek postoje opcije.

- Može da usvoji i bude samohrana majka ako ne želi da se uda - napisala je jedna žena.

- Onda imaj decu. Tek si u 30-im godinama. Feminizam nije problem. Nedostatak osnovne svesti o biologiji jeste - dodao je neko, kako piše "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ishrana pre trudnoće i VTO: Saveti nutricioniste za buduće roditelje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • bgd

    16. decembar 2023. | 12:22

    Tipican primer odsustva intelekta kod zena i primer sebicnosti dok su mlade.

    Podelite komentar