• 3

Nov trend na društvenim mrežama: Zašto sve češće žene biraju da budu "trandwife", tradicionalne domaćice?

One se ne vraćaju u 1950-te zato što misle da je tada bilo zaista bolje, već zato što ih je savremeni svet izneverio

  • 3
Žena pije kafu u kuhinji, devojka, domaćica, kuhinja Foto: Shutterstock

Tradicionalke ili "tradwife" su žene koje slave povratak tradicionalnim rodnim ulogama iz 1950-ih. Ako ste ikada kročili na "Instagram", gotovo je garantovano da ste naišli na nekoliko takvih žena koje deluju kao da su upravo kročile iz starih crno-belih serija koje smo nekada gledale... ali su u boji. Majke su nekoliko dece, kuvaju, uređuju stolove, šiju ili se jednostavno "razmeću" svojim brakom.

Termin je sastavni deo reči „tradicionalna“ (eng. traditional) i „žene“(eng. wife). Označava prave žene koje, kao da su putovale kroz vreme i ponovo posetivši 50-te, donele neke elemente tog doba u današnje vreme. One su potkultura domaćica i zaista su ponosne na to.

Ove žene su se povezale u zajednicu pomoću hashtagova kao što je #tradwife i koriste ove kanale da daju savete, trikove i objašnjenja o svom životnom stilu. Teško je reći kada je tačno ovaj trend eksplodirao, mada je sigurno da je uspon društvenih medija omogućio da poraste i ovaj "pokret".

Žena, domaćica, muž Foto: Shutterstock

Pre nego što su "Instagram", "TikTok" i "YouTube" bili dostupni 24 sata, trebalo je daleko više vremena da se politički ili kulturni pokreti rašire. Danas tinejdžerka u Ohaju može da za tren da naleti na savet za održavanje domaćinstva od tradicionalne domaćice u Velikoj Britaniji - i odjednom -  to je budućnost koju zamišlja za sebe.

- Svet je trenutno katastrofa na svaki mogući način. I nastao je pravi trend nostalgije jer ga ljudi često smatraju utešnim. Stvar je u tome što je ova nostalgija za "boljim" vremenima često nepristojno deplasirana - ističe Džo Pijaća, autorka i voditeljka podkasta o uticajnim mamama, kako prenosi "Katie Couric Media".

Kritika tradicionalnih domaćica polako se povećavala od 2017. godine - vremenska linija koja, možda nije slučajno. Izgleda da prati niz zabrinjavajućih onlajn trendova, od kojih su mnogi zasnovani na teorijama zavere i ideologijama alt-desnice. Lako je pogledati fotografiju i doneti sopstvene zaključke o tome šta ona predstavlja. Ali ovaj fenomen pre postavlja pitanje šta same trad-žene misle o njihovom pokretu i zašto cene ovu staromodnu dinamiku života.

Šta je "trad-wife"?

Ona je vrsta uticajne osobe na društvenim medijima koja zastupa takozvani "tradicionalni" oblik žene i majke. One obično ostaju kod kuće i isključivo brinu o deci i domu i pokazuju svoje umeće u održavanju domaćinstva. Njihovo etiketiranje i omalovažavanje često potiče od zaposlenih žena i onih koje propagiraju "feminističke vrednosti".

Međutim, same tradicionalne žene unutar svog pokreta imaju sasvim drugačije mišljenje. One se ne smatraju podređene. Iako se tradicionalna domaćica može "pokoriti" svom mužu, ona se ne smatra manje važnom za njega, niti dozvoljava sebi da bude u poziciji koja ugrožava njena prava. One biraju svog muža na osnovu njegove sposobnosti da brine o ljudima, obezbedi za njihovu decu, i što je najvažnije za njegov integritet i vrednosti.

@esteecwilliams What it means to be a Tradwife. #fyp #tradwife #homemaking #housewife #traditional #tradwifecontroversy #womenschoice ♬ Music Instrument - Gerhard Siagian

Jedna od trad-wife influenserki Estek Vila smatra da je reč „pokoravanje" i tretiranje muža kao da je 1959-a nije to kako se doživljava, i da žene domaćice prave svoj izbor na koji imaju pravo s obzirom da je 2022. godina. Ako prelistate hashtag #tradwife, preplaviće vas slike nasmejanih žena, naboranih kecelja i optimističnih citata o radostima vođenja kuće. Gledajući te slike, možda ćete se zapitati kakvu štetu ove žene mogu da nanesu bilo kome van njihovog doma.

Kritičara tvrde da je životni stil ovih dama zapravao kapija seksizma - pa čak i ideologije alt desnice. Oni ističu da ove žene slave regresivna verovanja u ženska prava i tvrde da je trend izrazito antifeministički i zapravo alarmiraju kako bi se ovaj pokret mogao polako transformisati u nešto daleko radikalnije i potencijalno opasno.

Kao odgovor na rastuće interesovanje za ovu temu i kritike koje su usledile u poslednjih nekoliko godina, mnoge samoproglašene trad-žene su na svojim nalozima na društvenim mrežama ustale u odbranu svog životnog stila.

Njihov moto uglavnom je da se ne vraćaju u 1950-te zato što misle da je tada bilo zaista bolje, već zato što ih je savremeni svet izneverio. Danas se od žena često očekuje da imaju posao sa punim radnim vremenom, kao i da se bave najvećim delom kućnih poslova i brige o deci.

Video: Bizarni trend u šminkanju preplavio internet: Sipaju puder u vodu, pa ga nanose na lice

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • mina

    26. oktobar 2022. | 17:15

    Bravo!neka trend potraje,rezultati ce biti odlicni sigurna sam.Briga o deci i sredjena kuca sa mirisom domacih djakonija iz kuhinje,sta ces lepse .Samo da se potrude da ostanu negovane i lepe👍

    Podelite komentar

  • Ivan

    20. januar 2023. | 18:49

    Meni se to sviđa. Alinšta se dešava ako se par razvede posle 20 godina? Ok, podeliće imovinu. Ali muž ima karijeru, posao, stalni izvor prihoda. Po meni je ovo pošteno samo ako je muškarac sposoban da trajno obezbedi ženu.

    Podelite komentar

  • Super Srbin

    20. januar 2023. | 12:24

    "Trend" je PRIRODAN.

    Podelite komentar