Postanite kreativni sa ostacima hrane: 3 ideje kako da koristite Airfryer

 
A. V.
A. V.
 
  • 0

Ne tako prijatna statistika kaže da je Beograd u vrhu evropskih prestonica po bacanju hrane. Ukoliko ste poklonik "zero waste" načina života, naročito kada je hrana u pitanju, postoji jedan kuhinjski gedžet koji ćete obožavati.

Vaša vazdušna friteza je daleko raznovrsniji komad opreme za kuvanje nego što uopšte možete da zamislite. Većina već zna da su odlične za spremanje hrskave i ukusne hrane na mnogo zdraviji način - ali da li ste znali da možete da ih koristite i za podgrevanje ili spremanje kompletno novih đakonija od vaših ostataka?

Podgrevanje hrane u vazdušnoj fritezi je brzo i jednostavno. Sve što treba da uradite je da stavite hranu u korpu i da je kuvate dok se ne zagreje. I to važi za većinu jela, osim onih koji su na bazi vode, poput supe ili variva.

Nije tajna da na ovaj način možete da uštedite značajnu količinu vremena i novca u kuhinji, pogotovo što proces podgrevanja u rerni može da bude isto toliko dugotrajan kao i priprema originalnog obroka, a da ni izbliza nije tako ukusan.

Otkrili smo da je podgrevanje hrane u fritezi neverovatno brz proces bez potrebe za kompromisom u pogledu kvaliteta jela. Pogotovo ako ste već primetili da vam se neka hrana raskvasila ili izgubila ukus i teksturu podgrevanjem u mikrotalasnoj ili rerni. Otkrićete da podgrevanjem u Airfryer-u namirnice čuvaju ukus i teksturu, a istovremeno postaju hrskave umesto vlažne.

Računajte odmah da ste spasili sve one skorene i sparušane parčiće pice, pilećih krilaca, kineske hrane, pohovane piletine, pa čak i krofne, pomfrit, pljeskavice (stavite pljeskavicu u lepinji i posle dodate bilo koji prilog), naravno i knedle, riblje krokete, razno povrće... bilo šta slične teksture bi trebalo dobro da funkcioniše.

U moru izbora, ako se pitate koji je najbolji aparat za ovu svrhu, u samom vrhu je Philips Airfryer Combi XXL, u kojem možete da pržite, pečete, grilujete, pohujete, i naravno, podgrevate hranu. Možete da pripremate na stotine jela, a svaki zalogaj je podjednako ukusan kao prethodni zahvaljujući tehnologiji Philips Rapid CombiAir i dizajnu u obliku morske zvezde, zbog koje se hrana savršeno ravnomerno priprema sa svih strana.

Ono što je još bolje je što uz pomoć Airfryera možete preostalu hranu da pretvorite u fantastična potpuno nova jela, a za vas smo pripremili tri primera, čisto da naslutite raznovrsnost opcija koje su vam na raspolaganju.

Raznolika jela mogu da se spremaju Airftyer-u, a više zanimljivih recepata koje možete da pripremite u vazdušnoj fritezi, svakako možete da pronađete na Philips Nutri aplikaciji.

Hrskava i mekana pileća prsa s tajnim sastojkom

Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Spadaju li pileća prsa u sam vrh popisa omiljenih večera u vašoj porodici? Ovom drugačijom verzijom klasičnog recepta možete ih učiniti još ukusnijim uz samo jedan tajni sastojak.

Majonez će osigurati da piletina ostane sočna i da se smesa za paniranje bolje zalepi, čineći prsa dodatno hrskavim.

A zašto ne biste dodali malo začinskog bilja i začina u prezle za bolji ukus? Za pripremu ove sočne piletine potrebno je manje od pola sata i nije potrebno ulje za prženje. Brzo, jednostavno i ukusno - kako ne biste voleli ovaj recept?

Sastojci:

  • 400 g pilećih mini fileta
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice crnog bibera
  • sveže mlevena 2 jajeta, srednje veličine
  • 50 g majoneza
  • 100 g panko (japanske prezle)
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice luka u prahu
  • pola kašičice timijana, sušenog
Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Priprema:

Začinite piletinu solju i sveže mlevenim crnim biberom.

U činiji srednje veličine umutite jaja i majonez. U drugoj činiji pomešajte panko mrvice, beli luk u prahu, luk u prahu, sušeni timijan i papriku u prahu.

Prvo umočite piletinu u smesu jaja i majoneza, a zatim je obilno prekrijte panko smesom. Paniranu piletinu rasporedite u jednom sloju u korpu Airfryer-a.

Umetnite korpu u Aifryer i pržite na naznačenoj temperaturi preporučeno vreme - 12 minuta na 180 stepeni.

Izvadite pečenu piletinu iz Airfryer-a i poslužite toplu sa sosom po izboru.

Hrskavi prutići od tikvica

Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Ovo lako dostupno povrće vrlo je svestrano u kuhinji, a može se koristiti i u slatkim, i u slanim jelima. Uz ovaj recept možete pripremiti savršene hrskave prutiće - hrskave spolja, a mekane iznutra.

Prutiće od tikvica poslužite s laganim i osvežavajućim sosom od jogurta: malo naseckane sveže nane, sok i koricu pola limuna, so i sveže mleveni biber pomešajte s običnim jogurtom.

Savet: za ovaj recept koristite sveže i čvrste tikvice težine oko 300-350 grama.

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 kašičica soli
  • 2 belanceta
  • 50 g panko (japanske prezle)
  • 25 g parmezan, narendani
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice paprika u prahu
  • 1 supena kašika ulja
Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Priprema:

Tikvice operite i odrežite im krajeve. Prerežite ih napola i zatim na prutiće debljine oko jedan centimetar. Prutiće od tikvica stavite u činiju srednje veličine i pospite solju. Pustite da odstoje 10 minuta.

Osušite prutiće od tikvica papirnim ubrusom kako biste uklonili višak vode.

U jednoj činiji mutite belanca dok ne dobiju pahuljaste vrhove. U drugoj činiji pomešajte panko mrvice, rendani parmezan, beli luk u prahu i papriku u prahu.

Pomfrit od tikvica stavite u činiju s umućenim belancima. Ravnomerno ih premažite. Potom prutiće izvadite napolje, ocedite višak belanaca i odmah prebacite u smesu s panko mrvicama. Ravnomerno ih uvaljajte u prezle.

Rasporedite prutiće u jednom sloju u korpu Philips Airfryer-a i na dvoslojni dodatak. Sve poprskajte uljem za kuvanje. Pecite na naznačenoj temperaturi preporučeno vreme.

Savet: ako nemate dvoslojni dodatak, samo ispecite prutiće od tikvica u dva navrata. Vreme pečenja je deset min na temperaturi 200 °C.

Nakon što su prutići s tikvicama pečeni, ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta pre posluživanja.

Lava kolač pun iznenađenja

Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Lava kolač je savršena slatka poslastica za prazničnu sezonu - elegantan je i bogat ukusom čokolade.

Desert u francuskom stilu podignut je na viši nivo u recept i tako postaje još dekadentniji zbog iznenađujućeg punjenja od malina umesto uobičajenog čokoladnog.

Živopisni crveni fil daje slatkom kolaču svežu notu kiselosti.

Za recept će vam trebati silikonske korpice za mafine, a umesto malina možete da koristite brusnice, kupine, ribizle ili neko drugo bobičasto voće po želji, sveže ili smrznuto voće.

Sastojci:

  • 80 g smrznutih malina
  • 30 g šećera
  • 180 g tamne čokolade
  • 120 g maslaca
  • 70 g smeđeg šećera
  • na vrh kašičice soli
  • 40 grama glatkog brašna (TIP 550)
  • 3 velika jaja
Philips Airfryer Combi XXL Foto: Promo/ Philips

Priprema:

Za pire od malina, miksajte maline i šećer štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Pire ravnomerno podelite u devet odeljaka posudice za led. Stavite ih u zamrzivač na najmanje dva do tri sata ili preko noći.

Tamnu čokoladu grubo iseckajte. Na pari otopite čokoladu, maslac, šećer i so. Ostavite da se kratko ohladi pa dodajte brašno. Zatim temeljno umešajte jedno po jedno jaje. Ostavite sve da se ohladi u frižideru oko jedan sat ili dok se ne zgusne.

Na dno svake korpice za mafine stavite jednu kašiku čokoladnog testa, u sredinu stavite jednu smrznutu kockicu pirea od malina i zatim na vrh dodajte pola kašike čokoladnog testa.

Stavite korpice za mafine u korpu Airfryer-a i umetnite je u vazdušnu fritezu. Pokrenite uređaj sedam minuta na temperaturi od 200 °C.

Gotove mafine izvadite iz Airfryer-a i ostavite da se ohlade koji minuta. Pažljivo ih izvadite iz korpica i odmah poslužite.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica