• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su Oci: Šta simboliše kanap, glavna poveznica tri najlepša porodična praznika?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sloga i mir kao stub porodične harmonije

  • 0
Tata i deca Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić.

Neodvojivi deo naše tradicije jesu praznični običaji. I dok se oni različito praktikuju po raznim delovima Srbije, simbolika uvek upućuje na istu namenu i isti cilj, koji se prevashodno odnosi na zaštitu porodice, prosperitet, dobro zdravlje, ali i podsećanje na važnost negovanja porodičnih odnosa.

Živopisni i jedinstveni običaji vezani su za tri najlepša porodična praznika - Detinjce, Materice i Oci.

Oci su praznik koji se pada poslednju nedelju pred Božić. Deca na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce ili majke na Materice.

Običaji za ovaj praznik isti su kao i za Materice, samo što se ovom prilikom vezuju očevi. Međutim, očeve nije tako lako vezati. Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako "nezgodnom" položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće. Nekoliko dana pred praznik očevi sakrivaju sve kanape i kaiše koji postoje u kući, kako deca ne bi mogla da ih vežu. Sa druge strane deca traže kanape, kako bi vezali oca i osigurali poklone za taj dan.

Najsigurnije je oca uhvatiti i vezati na spavanju, pa će on nakon što se probudi biti primoran da podeli poklone kako bi se oslobodio. Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu. Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu.

Deci pri vezivanju uglavnom pomažu majke ili bake.

Nekada davno otkup za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcu.

Običaj vezivanja i odvezivanja potvrđuje neraskidivu vezu svih članova porodice i simboliše čvrste porodične veze, slogu i mir. U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinjci, Materice i Očevi ne povezuju samo tu jednu generaciju, nego sve generacije roditelja, majki i dece unazad. To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica