• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Dečak (7) izuzetno inteligentan i nadaren, ali nemiran i kratke pažnje; kako da ga usmerimo?

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Deca svoje roditelje stavljaju pred najrazličitije izazove, često ih ostvaljajući u nedoumici da li ispravno postupaju i kakav će biti ishod njihovog metoda vaspitanja.

Dileme pred kojima se nalaze, uraditi stvari na ovaj ili onaj način, pritisnuti ovde ili popustiti onde, česta su glavolomka pred kojom nisu sigurni kako da se postave.

Tako nam se jedna mama obratila sa upravo sličnim problemom:

Sin (7) je izuzetno inteligentan i nadaren (procena psihologa), ali ujedno i nemiran i kratke pažnje. Mi jesmo opušteniji kao roditelji i ne pritiskamo decu, dok je učiteljica je zabrinuta da ćemo da ga "ispustimo". Da li grešimo?

- Da bih dala odgovor na ovo pitanje morala bih da znam sta to znači "opušteniji roditelji", "ne pritiskamo decu" kao i to šta za uciteljicu znači "ispušteno dete“.

Roditelj je u obavezi da dete na najbolji način pripremi za život i na obaveze koje život nosi, naravno u skladu sa godinama deteta te se obaveze i njihovo razumevanje menja.

Trebalo bi da dete ispunjava svoje obaveze u školi, kao i u kući, i da mu date podršku da ih sa uspehom savlada.

Ako dete ima problem sa pažnjom i koncentracijom savetujem dečije igrice koje kod deteta razvijaju koncentraciju i pažnju.

Lični razgovor sa detetom ipak bi bio najmerodavniji u porceni deteta, kao i vašeg stila vaspitanja - kaže psiholog Radmila Grujičić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Holistička edukacija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica