• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su novi kralj i kraljica Danske: Zajedno su 23 godine, a upoznali su se u noćnom klubu

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Frederik i Meri su se venčali u maju 2004. godine, i imaju četvoro dece

  • 0
Princess Mary, Prince Frederik Foto: Tanjug/AP

Danska kraljica Margareta II povlači se sa trona posle 52 godine vladavine, a svoju odluku je objavila u televizijskom obraćanju uživo.

Ona je najavila da će se formalno povući 14. januara, a novi danski kralj će postati prestolonaslednik Frederik, koji će 14. januara postati kralj Frederik Ks, a njegova supruga Meri će postati kraljica Danske.

Odluka kraljice Margrete da se odrekne prestola izazvala je spekulacije da ostarela monarhinja pokušava da zadrži svoju voljenu snaju, princezu Meri - u krilu.

Princess Mary, Prince Frederik Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju "Daily Mail-a", 83-godišnja šefica danske države šokirala je naciju i ljude širom sveta kada je iskoristila svoj godišnji govor u novogodišnjoj noći da objavi da se povlači sa mesta kraljice nakon operacije leđa i da je odlučila da je vreme "da prepusti odgovornost sledećoj generaciji" .

Međutim, tajming ovog poteza je pokrenuo pitanja, jer dolazi svega nekoliko nedelja nakon što je Frederik dospeo na naslovne strane, kada je uslikan u noćnom izlasku u Madridu u društvu jedne Meksikanke  što je izazvalo glasine o njegovoj navodnoj „aferi“. Stoga se spekuliše da je ova odluka kraljice doneta kako bi Margaret izuzetno popularnu snaju princezu Meri zadržala na strani svoj sina Frederika.

Princeza iz naroda podigla popularnost pricu

Princeza Meri, koja će postati prva kraljica Danske rođena u Australiji, osvojila je javnost svojom posvećenošću kraljevskoj dužnosti i tečnim poznavanjem jezika. Zapravo, nedavna anketa pokazala je da čak 85 odsto Danaca ima pozitivno mišljenje o 51-godišnjakinji, koja je svog muža upoznala u prepunom pabu u Sidneju pre 23 godine i nije imala pojma da je on iz kraljevske porodice.

I Frederik je zahvaljujući njoj postao popularan, jer mu je brak sa Meri promenio "javnu sliku"od buntovnika i momka za zabave u posvećenog  porodičnog čoveka. Otkako su se upoznali i venčali budući kraljevski par je dobio četvoro dece, od kojih će najstariji sina Kristijana preuzeti ulogu prestolonaslednika 14. januara kada kraljica Margreta abdicira.

Ljubavna priča Frederika i Meri nije tipična za evropsko plemstvo buduća kraljica - običan čovek, poreklom iz Australije. Ona je upoznala princa u noćnom klubu "Slip Inn" 2000. godine, tokom Olimpijskih igara u Sidneju, dok je danski prestolonaslednik bio u društvu svog brata, princa Joakima, i još jednog rođaka, koji je poznavao Marijinu cimerku. Meri nije imala predstavu ko je njen udvarač i da je sledeći u nizu da sedne na danski tron.

Par je započeo vezu na daljinu ubrzo nakon što su se upoznali, a usledilo je i nekoliko diskretnih poseta Australiji od strane princa, što je odmah bila nagovest da je veza, ipak, ozbiljna.  Već u decembru 2001. buduća kraljica se preselila iz Australije u Dansku, a jedno vreme je radila kao profesor engleskog jezika u Parizu.

Venčanje je usledilo u maju 2004. godine, i od tada, poslednjih 20 godina, ovo dvoje se smatraju jednim od najskladnijih kraljevskih parova na svetu. Za dve decenije dobili su četvoro dece: pored 18-godišnjeg Kristijana, tu su još i 16-godišnja Izabel i 12-godišnji blizanci Vinsent i Žozefina.

Sumnjive fotke sa atraktivnom Meksikankom

Međutim, nedavno su se pojavile spekulacije da je njihov brak na tankom ledu.

Prema pisanju španskih tabloida, dok je u novembru boravio u Meksiku, budući kralj Danske viđen je u društvu meksičke rijaliti zvezde Genoveve Kazanove. Dok je njegova supruga bila u protokolarnoj poseti u Ujedinjenim nacijama - princ je proveo dan sa atraktivnom Meksikankom.

Glasine o preljubi budućeg kralja Danske su preplavile medije. Pa iako je nekad poznat kao plejboj, princ je oštro tada demantovao navode medija, a danska kraljevska porodica je saopštila da nema nameru da komentariše glasine o navodnim problemima u braku Meri i Frederika.

Ipak, vrlo je moguće da upravo to razlog iznenadne abdikacije kraljice Margarete, kao poslednji čin majke u pokušaju da zadrži na tronu veoma popularnu princezu udatau za njenog sina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kralj Čarls i kraljica Kamila dva puta izlazili na balkon Bakingemske palate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica