• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta su česnica, vasilica, veselica, pogača: Priča o obrednom hlebu koji se pravi za Badnji dan i Božić

Vreme čitanja: oko 3 min.

Česnica je često predmet rasprava, jer svaki kraj smatra da je njihova ta koja je prava

  • 0
Dijana Vasiljević, česnica Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Istorija hleba je tesno vezana za istoriju čovečanstva, tako da nije bez razloga baš ova namirnica od davnina postala simbol života, okupljanja porodice i čuvar kuće.

Hleb spada u najsakralniji vid hrane, predstavlja simbol dobitka, izobilja i blagostanja, ujedno je vezan za sve svetkovine koje prate čoveka, od rođenja pa do smrti.

Sa hlebom su nastajale velike civilizacije, kako ističe za Ona.rs istoričarka Dijana Vasiljević, pa je razumljivo da ima i važno mesto i u srpskoj kulturi. Najčešće se tokom godine jeo hleb od prosa, ovsa, ječma ili krupnika, a samo za praznike i svetkovine, jeo se hleb od pšenice.

Jedan od svakako najznačajnih praznika u srpskoj kulturi bio je Božić i svetkovine koje su vezane za dane oko njega. Tada se pravio najveći broj hlebova od pšeničnog brašna, različitih oblika, naziva i namene, sve u zavisnosti od geografskog područja na kom se slavilo. U zavisnosti od običaja, mesili su se rano ujutro, uoči Božića na Badnji dan, na sam dan Božića i nakon proslave.

Obredni hleb, Božić, Badnji dan Foto: Shutterstock

Najvažniji hleb koji se pravi za Božić je česnica, koja svoje poreklo vodi iz slovenske prapostojbine i ostaće nezaobilazan deo proslava tokom svih vekova našeg postojanja. Prvobitno, mesila se od pšeničnog brašna, bez soli i sa vodom koja se donosila sa izvora pre izlaska sunca. Ukrašavala se različitim figurama i uz nju se najčešće stavljao novčić, zrno žitarice i grančica drena. Lomila se za vreme ručka, a u zavisnosti šta bi neko od članova porodice pronašao u svom parčetu česnice, predviđalo se kakva će godina biti.

Međutim, u različitim oblastima u Srbiji, kao što je recimo u istočnoj Srbiji, postoje običaji gde se pravi više hlebova i ritualno se lome i jedu i na Badnje veče i na Božić. U Šumadiji, južnoj Srbiji i istočnoj, sprema se više obrednih hlebova uz glavni hleb i posvećuju se njivi, usevima, vinogradu, stoci, kući, oružju i sličnim namenama.

Uz ime česnica koji predstavlja glavni božićni obredni hleb, javlja se i ime vasilica, veselica, pogača.

Za Mali Božić, tj. za Novu godinu, mesio se kolač sličan česnici, po imenu vasilica, koji se šarao sa tri uvezane trske ili tri drenove grančice uvezane crvenim koncem, koje su simbolizovale Sveto Trojstvo. Njenim mrvama su hranili stoku i ostale domaće životinje, jer se verovalo da ima magična svojstva.

Vrste česnice

Danas, česnica se pravi najčešće u nekoliko vrsta, pa je često predmet rasprava jer svaki kraj smatra da je njihova česnica ta koja je prava.

U Vojvodini i nekim delovima centralne Srbije, često ćete naći slatku česnicu, koja se pravi od gotovih kora ili se razvlače kore od testa koje se mesi, a pune se mlevenim orasima, rendanom jabukom, suvim grožđem, smokvama i šećerom. Peče se kao suva pita i lomi na Božićnom ručku.

Druga vrsta česnice pravi se od brašna sa kvascem i često premazuje svinjskom masti sa čvarcima ili maslacem, u koju se stavljaju novčići, dren ili komadi žita.

Obredni hleb, Božić, Badnji dan Foto: Shutterstock

Pored česnice, tokom božićnih praznika pravi se i tzv. figuralni hleb, koji predstavlja kvočku sa pilićima, a pravi se ujutro na Badnji dan i deli tokom celog dana pre svega deci u kući i u komšiluku. Ne seče se nožem, već se kida na komade. Oblikom simbolizuje okupljanje dece oko roditelja, kao što kvočka skuplja piliće. Ovaj hleb se pravi i zbog plodnosti, mira, ljubavi, sloge među roditeljima i decom u kući.

Običaj da se iznosi ovaj obredni hleb poklapa se sa folklorom da kad se unosi badnjak, jedno dete kvoca, a ostala viču piju-piju, te se ređaju onomatopeje domaćih životinja. Sve u želji da godina bude plodna.

Imamo i božićni hleb, koji se pravi na Badnji dan. Oko njega se, tradicionalno, aranžira slama, suve šljive, orasi i jedna sveća.

Kolač mora biti gotov do trenutka dok se ne oglase crkvena zvona (do 15h). Ukrašava se simbolima koji znače: žito, sunce, mesec i krst. Na sredinu se stavlja ruža u kojoj je struk bosiljka. Svi ovi ukrasi simbolizuju obilje, radost i plodnost.

Izgleda kao slavski kolač samo što su oko njega i po njemu razni ukrasi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica